7 MODALITĂŢI PRIN CARE PUTEM  DIMINUA TIMIDITATEA

7 MODALITĂŢI PRIN CARE PUTEM DIMINUA TIMIDITATEA

Timiditatea este o trăsătură de personalitate care: ne reţine mai mult sau mai puţin din implicarea în acţiune, alterează calitatea şi performanţa a tot ceea ce vrem să facem şi ne determină să ne subapreciem frecvent potenţialul.
Cei timizi au câteva convingeri ferm înrădăcinate în subconştient: că nu trebuie să dezamăgească pe cei din jur şi că trebuie să se situeze la un anumit standard impus din exterior. Din acest motiv este important să avem taria de a ne alege standardele, de a nu accepta impunerea lor de către alţii şi de a accepta pe deplin consecinţele acestei libertăţi asumate.


Putem diminua stările de timiditate dacă:

1.Putem să avem o discuţie cu persoana în prezenţa căreia ne simţim timizi şi să-i vorbim despre aceasta. Astfel se poate obţine prin explorare situaţională şi conştientizare o detensionare psihică.

2.Putem reconsidera nivelul la care ne autosituăm în raportul de relaţionare cu cei care ne declanşează stări de timiditate şi să ne punem în poziţia reală, de egalitate cu ei şi bucurându-ne de avantajele acestei poziţii – avem aceleaşi drepturi, aceeaşi libertate de opinii ca aceştia.

3.Este indicat să urmăm puterea exemplului. Identificaţi persoane care gestionează eficient contextele comunicaţionale în care timizii îşi pierd stăpânirea de sine şi echilibrul.

4.Este important să încercăm să înlocuim comportamentul timid cu unul din ce în ce mai echilibrat. Trebuie să ne bucurăm şi de cea mai mică victorie pe planul relaţionării. Este indicat să avem o agendă de lucru în care să putem nota orice schimbare pozitivă la nivel emoţional şi comportamental.

5.Putem să ne verificăm obiectivitatea modului în care ne privim timiditatea, prin chestionarea prietenilor, rudelor, în general, a celor de la care suntem siguri că primim o parere sinceră referitoare atât asupra gradului nostru de timiditate cât şi asupra modalităţilor prin care putem să o reducem.

6.Uneori, este indicat să luăm parte la grupuri terapeutice unde putem relaţiona cu alte persoane care se confruntă cu aceeaşi problemă. Aici, sub îndrumarea unui specialist, putem lua contact cu diverse modalităţi de diminuare a timidităţii, pe care le putem utiliza, mai apoi, cu succes şi acasă, în viaţa de zi cu zi.

7.Este necesar să avem zilnic rezervate câteva momente rezervate pentru introspecţie.
Astfel, putem analiza dacă suprapunem peste momentul prezent informaţii şi trăiri ale unor situaţii din trecut, când nu am reuşit să gestionăm corespunzător anumite reacţii de timiditate, creând confuzie şi stări de dezechilibru.

Concluzie: Dacă sunteţi o persoană timidă, nu ezitaţi să faceţi ceva, chiar de astăzi, pentru a diminua aceste stări. Timiditatea este o frână considerabilă asupra transformării individuale şi asupra realizărilor de zi cu zi.

 

Psiholog Mihai Marius Moisoiu
Tel: 0753937223
Mail: training.reality@gmail.com
Site: www.mihaimoisoiu.ro

Close Menu
RSS
Follow by Email
Pinterest