Beneficiile Qi Gong-ului Medical

Qi gong-ul medical, care înseamnă controlul energiei și tehnici de respirație, este cea mai rapidă și cea mai eficientă modalitate de a aduce corpul, mintea și inima, într-o stare stabilă de echilibru energetic și de armonie funcțională. Aceasta implică sincronizarea precisă a mișcărilor ritmice ale corpului cu inspirația și expirația, sub îndrumarea calmă a minții alerte, pe deplin prezentă în momentul respectiv. Qi gong-ul medical, mai ales când este practicat zi de zi, apără corpul de o mare varietate de suferințe cronice și de boli degenerative, deviază și modifică formele tot mai invazive ale radiațiilor periculoase și ale câmpurilor energetice electromagnetice anormale din mediul actual și reglează întregul sistem, accesând sursa primordială a tuturor energiilor și punând puterea universului în slujba sănătății și longevității umane.

În prezent majoritatea oamenilor care iau măsuri pentru a-și proteja sănătatea și pentru a-și prelungi viața își concentrează atenția exclusiv asupra dietei și nutriției. De asemenea, unii se preocupă de îmbunătățirea calității apei pe care o beau, dar puțini acordă atenție modului în care respiră și se mișcă, acestea fiind mult mai importante pentru viață decât hrana sau apa. Qi gong-ul medical este modalitatea cea mai rapidă, cea mai eficientă și cea mai convenabilă de a corecta această deficiență larg răspândită în ceea ce privește sănătatea și vindecarea.

Conform unei vechi scrieri chinezești, „apa care se mișcă nu băltește niciodată; balamalele care se mișcă nu ruginesc niciodată”. Acest principiu ilustrează două beneficii fundamentale ale practicării zilnice a qi gong-ului: menținerea purității, echilibrului și fluxului sângelui și altor fluide corporale vitale, care constituie aproape 80% din corpul uman, și menținerea articulațiilor și a tendoanelor active și flexibile. Qi gong-ul medical este o formă internă de exercițiu, care combină respirația diafragmatică profundă cu mișcări line, lente, nesolicitante, care stimulează circulația tuturor fluidelor vitale prin corp, îndeosebi a sângelui și a limfei. Deoarece limfa nu are o pompă proprie, cum este inima pentru sânge, drenarea și circulația sa prin corp depind în întregime de respirație și de mișcările corporale. Când fluidele corporale stagnează din cauza respirației inadecvate și a mișcării insuficiente, în țesuturi și în celule se acumulează rapid reziduuri toxice, acide, care provoacă boli, degenerescență și disconfort. Când fluidele corporale circulă liber, reziduurile sunt eliminate în permanență, oxigenul proaspăt și substanțele nutritive sunt distribuite în tot corpul și se menține o stare echilibrată de sănătate, prelungindu-se astfel vitalitatea întregului organism. De asemenea, când articulațiile sunt menținute flexibile și active prin mișcări ritmice ale membrelor, „balamalele” corpului nu ruginesc niciodată din cauza resturilor și depozitelor toxice și a țesuturilor artritice.

Secretul obținerii beneficiilor maxime pentru sănătate și longevitate prin practicarea zilnică a qi gong-ului medical constă în realizarea unei sincronizări perfecte între mișcările corporale și respirație; corpul trebuie să respecte ritmul impus de respirație. Respirația lentă, ritmică sincronizată cu mișcările lente, ritmice determină sistemul nervos autonom să intre imediat în starea vindecătoare coordonată de ramura parasimpatică. Acesta este circuitul odihnei și recuperării sistemului nervos, opusul reacției de tip „luptă sau fugi” cauzată de stres, impulsionată de ramura parasimpatică (sau circuitul acțiunii), în care majoritatea oamenilor rămân blocați perpetuu, zi și noapte, din cauza stresului cronic.

Respirația sincronizată cu mișcările corpului activează mecanismele interne de vindecare, determinând un biofeedback pozitiv între sistemul nervos și sistemul imunitar. Când se află în acest mod de operare, creierul secretă neurotransmițători specifici, numiți neuropeptide, care sunt preluați de fluxul sangvin, realizându-se astfel comunicarea biochimică cu glandele sistemului imunitar, cărora li se semnalizează să secrete anumiți hormoni și enzime necesare neutralizării toxinelor, excreției deșeurilor celulare, reparării țesuturilor deteriorate și readucerii funcțiilor vitale ale corpului într-o stare sănătoasă de echilibru. La rândul lor, hormonii vindecători proveniți din sistemul endocrin stimulează creierul și sistemul nervos să secrete în continuare neuropeptidele care activează reacțiile vindecătoare ale sistemului imunitar. Prin urmare, qi gong-ul medical creează un ciclu continuu de biofeedback pozitiv, care permite corpului să se repare și să se regenereze în mod natural, nu numai pe durata respectivei sesiuni de exerciții, ci și în intervalul de după fiecare ședință, când este menținută o stare calmă, de relaxare și de echilibru. După ce ați determinat sistemul nervos și cel imunitar să treacă în starea regenerativă de vindecare, în urma unei ședințe de qi gong medical ce a avut loc dimineața, acestea vor continua să funcționeze astfel până când un element anume vă induce o reacție de stres, provocând sistemul nervos să treacă în starea „luptă sau fugi”, dezactivând reacția imună. Ori de câte ori se întâmplă acest lucru, puteți determina cu ușurință sistemul nervos să reintre în starea calmă, vindecătoare, efectuând timp de câteva minute exerciții de respirație lentă, profundă.

Respirația qi gong adecvată necesită implicarea diafragmei, pentru a introduce și a scoate aerul din plămâni și pentru a crea presiunea ritmică internă în piept și în abdomen, care generează atât de multe beneficii terapeutice pentru întregul corp. Un singur ciclu respirator antrenat de diafragmă contribuie la circulația sangvină cu o forță de pompare echivalentă cu patru bătăi ale inimii, iar beneficiile cumulate ale acestui tip de respirație diafragmatică prelungesc durata vieții, diminuând mult sarcina care îi revine inimii. De asemenea, acțiunea de pompare internă exercitată asupra diafragmei facilitează și mișcarea nestingherită a fluidului limfatic, ajutând corpul să dreneze canalele limfatice și stimulând circulația limfei prin întregul sistem. Pe măsură ce coboară în cavitatea abdominală, la fiecare inspirație, diafragma – unul dintre cei mai puternici mușchi ai corpului – efectuează un masaj profund, terapeutic al tuturor organelor interne, îndeosebi al rinichilor și ficatului, stimulând ieșirea sângelui care stagnează în organe, prin presiunea exercitată de sus în jos de fiecare inspirație, și atrăgând un flux de sânge proaspăt oxigenat, odată cu diminuarea presiunii, în timpul expirației, Diverse mișcări ale corpului direcționează aceste presiuni interne către anumite organe, glande și alte țesuturi și stimulează deplasarea energiei prin meridianele asociate acestora. Nici un alt tip de exerciții nu aduce beneficii atât de profund regeneratoare pentru toate organele și glandele și nu produce atâta echilibru și armonie în întregul sistem.

Qi gong-ul medical oferă o mare varietate de alte acțiuni terapeutice cu impact profund, care protejează sănătatea și prelungesc viața, iar beneficiile aduse de practicarea zilnică se multiplică în timp: cu cât exersați mai mult, cu atât experiența dumneavoastră devine mai amplă, iar binefacerile se înmulțesc. Principalele avantaje pentru sănătate ale practicării zilnice a qi gong-ului sunt prezentate pe scurt în continuare.

 

Creierul și sistemul nervos central

Practicarea qi gong-ului medical activează și energizează cele 90 de procente din creierul uman care nu sunt folosite în mod normal și produce în creierul practicanților adulți și vârstnici aceleași frecvențe și tipare de undă esențiale identificate de obicei la copii. S-a demonstrat că qi gong-ul medical stimulează secreția unor neurotransmițători vitali, cum ar fi serotonina, dopamina și colina, precum și a endorfinelor. Cel mai important, qi gong intensifică microcirculația sângelui și a energiei la nivelul creierului, stimulând astfel toate funcțiile cerebrale.

 

Sistemul imunitar

Qi gong-ul medical stimulează corpul să producă globule roșii, globule albe și celule T, intensificând astfel reacția imunitară în ansamblu. Totodată, inhibă eliberarea cortizolului și a altor hormoni ai stresului la nivelul glandelor suprarenale. Scutul de energie protectoare (wei chi) care apără corpul devine tot mai puternic după fiecare ședință de qi gong, ocrotindu-1 tot mai eficient de invazia energiilor anormale din mediu, cum ar fi radiațiile sub formă de microunde și câmpurile electromagnetice dăunătoare.

 

Inima și sistemul circulator

Practicarea zilnică a qi gong-ului medical diminuează în medie cu 15% efortul la care este supusă inima, beneficiile acestui fapt fiind cumulative. O serie de studii efectuate în Shanghai au arătat că qi gong-ul medical este eficace în proporție de peste 90% în reglarea și prevenirea hipertensiunii la toate persoanele testate, iar protecția pe care o oferă continuă atât timp cât exercițiile sunt practicate zilnic.

 

Sistemul respirator

Practicarea regulată a qi gong-ului medical mărește capacitatea plămânilor cu aproximativ 50% și diminuează numărul mediu de cicluri respiratorii pe minut de la 15 la 5, efect care sporește în mare măsură eficiența respiratorie și conservă energia internă. După doar câteva luni de practicare a exercițiilor, flexibilitatea diafragmei crește de la aproximativ 3 centimetri la 6-9 centimetri, facilitând în mare măsură circulația sângelui și a energiei și amplificând forța fiecărui ciclu respirator.

 

Sistemul digestiv

O ședință de qi gong medical stimulează secreția pepsinei și a altor enzime digestive în stomac, îmbunătățind digestia și facilitând asimilarea substanțelor nutritive din alimente. Masajul profund la nivel intern exercitat asupra tuturor organelor digestive prin intermediul respirației qi gong-ului medical și al mișcărilor corporale le îmbunătățește eficiența și previne stagnarea digestiei.

 

Echilibrul acid/alcalin (pH-ul)

Respirația qi gong alcalinizează și oxigenează rapid fluxul sangvin și fluidele celulare din întregul corp, anihilând excesul de aciditate cauzată de o dietă neechilibrată și de stresul cronic și mărește aportul de oxigen la nivel celular. Excesul de aciditate și insuficiența oxigenului sunt principalii factori care precedă apariția tuturor formelor de cancer; astfel, practicarea zi de zi a qi gong-ului medical este o măsură preventivă eficientă împotriva cancerului.

 

Protecția antioxidantă

Qi gong-ul medical saturează fluxul sangvin cu ioni negativi, asigurând protejarea eficientă a întregului corp de către antioxidanți. O ședință de exerciții qi gong dublează secreția de superoxid dismutază (SQD), cea mai puternică enzimă antioxidantă din organism. Prin urmare, practicarea zilnică a qi gong-ului facilitează detoxifierea continuă și aduce beneficii regeneratoare la nivel celular.

Qi gong-ul medical este ușor de învățat și de practicat, dar, pentru a vă bucura de toate beneficiile sale, trebuie să-l exersați adecvat și regulat și să acordați o atenție sporită posturii corecte și mișcărilor precise. în cazul în care corpul dumneavoastră efectuează mișcările fiecărui exercițiu în timp ce gândurile vă zboară altundeva, veți profita mai puțin de vastul potențial al qi gong-ului medical. În schimb, dacă vă concentrați atenția asupra a ceea ce face corpul și dacă folosiți respirația ca pe o punte de legătură între corp și minte, veți intra într-o stare dinamică de echilibru și de armonie care vă sincronizează întregul sistem cu cele Cinci Energii Elementare (wu-shing) ale naturii, cu pulsul vibrant al Pământului, cu puterea radiantă a Soarelui, a Lunii și a stelelor. Când practicați qi gong în mod corect, fiecare ciclu respirator rezonează cu puterile creatoare ale universului, pentru a vă proteja sănătatea, a vă stimula vitalitatea și a vă prelungi viața.

Pentru sincronizarea fără cusur a respirației cu mișcările corpului,  încercați să vă amintiți următoarele elemente la care să fiți atenți în timpul exercițiilor:

  • Pentru a vă împiedica mintea să rătăcească în timp ce practicați qi gong medical, concentrați-vă atenția asupra respirației și a mâinilor și aveți grijă ca mâinile să urmeze întotdeauna ritmul respirației.
  • Monitorizați-vă și corectați-vă permanent postura: țineți gâtul drept, aliniat cu șira spinării; umerii să fie relaxați, iar pelvisul împins în față; genunchii să fie relaxați, iar greutatea să se sprijine pe partea din față a tălpii; țineți vârful limbii apăsat pe cerul gurii, în spatele dinților de sus; relaxați maxilarul inferior și gâtul.
  • Inspirați și expirați firesc – lent, calm și relaxat -, fără să vă impuneți un anumit ritm, iar corpul trebuie să urmeze îndeaproape ciclul respirator în timpul exercițiilor.
  • Respirați continuu, fără a face pauze la sfârșitul inspirațiilor și expirațiilor; lăsați respirația să-și găsească propriul ritm natural, conform stării dominante din fiecare sesiune de exerciții.
  • Urmăriți mereu cu mintea ce face corpul și cum se desfășoară respirația; concentrați-vă mereu atenția asupra acestor elemente. Ori de câte ori vă gândiți la altceva, corpul și mintea se desincronizează. În momentul în care simțiți că se întâmplă acest lucru, nu vă mai focalizați atenția asupra gândurilor, ci asupra mâinilor și străduiți-vă să sincronizați mișcarea acestora cu respirația.

De fiecare dată când practicați qi gong-ul medical și aduceți corpul, respirația și mintea într-o stare echilibrată de sincronizare, câmpul dumneavoastră personal de energie rezonează cu câmpurile energetice mai ample ale naturii, ale planetei, ale sistemului solar și ale stelelor; această rezonare armonică permite energiei să circule liber de la aceste surse macrocosmice in microcosmosul sistemului dumneavoastră energetic personal. Fiecare ciclu respirator pe care îl efectuați in starea dinamică a practicării qi gong-ului medical vă reîncarcă, vă reechilibrează, vă întinerește întregul sistem și vă conectează direct la puterea întregului univers.

Close Menu
RSS
Follow by Email
Pinterest