Bian Que - unul din părinții medicinei chineze, promotor al qi gong-ului medical

Conform relatărilor păstrate în cartea ”Shi Ji”, “Înregistrările Marelui Istoric” scrisă de Sima Qian, a existat un doctor excepțional numit Bian Que, cu 2.500 de ani în urmă, aproximativ, în aceeași perioadă cu Confucius, pe timpul Perioadei de Primăvară și Toamnă (552-479 î.Hr.).

La naștere a primit numele Qin Yueren, dar îndemânarea sa deosebită în medicină antică i-a adus numele de Bian Que, acesta fiind numele unui doctor legendar din epoca Împăratului Galben (Huang Di). Bian Que era înzestrat cu capacitatea de clarviziune dar era cunoscut și ca doctor care putea face miracole.

Ca doctor, Bian Que a vizitat multe state și regate în China, iar când trata, nu făcea niciodată diferență între lorzii influenți și oamenii obișnuiți.

El a devenit un adevărat cunoscător al unei game largi de tratamente, precum qi gong-ul medical, folosirea plantelor medicinale, acupunctură, masaj, chirurgie, cât și în folosirea anestezicelor. Totdeauna alegea cel mai potrivit tratament în funcție de situația specifică a pacienților.

Când trata pacienți, Bian Que folosea o metodă în patru pași pentru a diagnostica bolile. La început, acesta se uita la pacienți, observând aparența lor exterioară, culoarea pielii, culoarea limbii, etc. Apoi, le asculta vocea, modul în care respirau, și sunetele din piept. În al treilea rând, acesta îi chestiona pe pacienți despre simptomele pe care le aveau. În final, el le lua pulsul.qi

 

qi-gong-medical-seminarii-tabere-Zhu-Sha-Zhang-Nei-Jin-Cele-13-forme-Huashan-mihai-moisoiu-psiholog-suceava-falticeni-brasov-cabinet-de-psihologie-bian-que.jpg

În medicina chineză antică, pulsul unei persoane putea să-i spună doctorului multe lucruri, inclusiv genul persoanei, puterea organelor sale, dacă o femeie era însărcinată sau dacă o persoană avea probleme cu digestia.

Odată, Bian Que l-a vizitat pe Regele Huan, lordul statului Qi, care l-a tratat ca pe un oaspete. Bian Que a observat că regele suferea de o afecțiune cauzată de o boală aflată sub piele, ce putea fi tratată. Dar regele a ignorat sfaturile lui Bian Que.

Așa cum spune povestea, Bian Que i-a zis regelui: ”Aveți o boală la nivelul mușchilor. Dacă nu este tratată, se va agrava”.

Regele Huan a spus: ”Nu sunt bolnav”. Apoi, Bian Que a plecat.

Cinci zile mai târziu, Bian Que l-a vizitat din nou pe Regele Huan și i-a spus: ”Aveți boala în sânge. Dacă nu o veți trata, se va agrava”.

Regele Huan a spus: ”Nu sunt bolnav”. Bian Que a plecat, din nou.

Peste cinci zile, Bian Que l-a vizitat iarăși pe Regele Huan și i-a spus: ”Aveți o boală gastro-intestinală. Dacă nu va fi tratată, se va agrava”.

Regele Huan nu a răspuns. Bian Que a plecat tăcut, din nou.

După încă cinci zile, Bian Que s-a dus să-l vizite pe regele Huan, dar s-a întors să plece după ce l-a zărit pe rege, de la depărtare. Atunci, un consilier al regelui l-a întrebat pe Bian Que de ce pleacă.

Bian Que a spus: ”Când boala era în mușchi, putea fi tratată cu medicamente; când boala era în sânge, acupunctura o putea trata; când boala a devenit gastro-intestinală, tinctura încă o putea trata; dar când boala a ajuns în măduva oaselor, nici zeii responsabili de viața omului nu o pot trata! Boala Regelui Huan este în măduva oaselor acum, așa că nu o pot trata”.

După alte cinci zile, regele Huan a fost cuprins de dureri și a trimis după Bian Que, dar Bian Que plecase deja.

Regele a refuzat să creadă în modul bizar de diagnosticare al lui Bian Que, crezând că Bian Que încearcă să profite de pe urma fricii sale de moarte. Bian Que a plecat atunci când a înțeles că ultima posibilitate de a trata boala s-a dus, iar regele a murit în scurt timp.

O altă întâmplare vorbește despre perioada în care Bian Que a vizitat statul Guo. În timp ce mergea prin capitală, acesta a văzut că grupuri de oameni jeleau pe străzi. După ce a întrebat în jur, acesta a descoperit că, aparent, moștenitorul tronului murise. Totuși, după ce a aflat simptomele prințului, Bian Que a realizat că ceva nu era în regulă, așa că s-a dus la palat.

Ajuns acolo, acesta l-a examinat pe prinț și a descoperit că era cald încă, iar inima îi batea foarte încet. Bian Que a anunțat că prințul nu este mort, ci doar într-o stare de șoc, sau comă.

Folosind acupunctura, Bian Que a introdus un ac în punctul ”Baihui”, aflat chiar în vârful capului, iar prințul și-a recăpătat conștiința.

Bian Que a prescris o rețetă pentru prinț și i-a pus niște comprese. După câteva zile, prințul și-a revenit complet iar vestea capabilităților lui Bian Que s-a răspândit în lume. Bian Que considera că un doctor va trata, întotdeauna, persoana în întregime, suflet și corp. De aici deducem că este important să se țină cont de echilibrul energiei din corp și de caracteristicile de personalitate ale individului, cât și de dietă și de ceea ce experimentează acesta în viața de zi cu zi.

Se crede, de asemenea, că etica medicală, nivelul moral al persoanei este direct legată de progresul în practica de qi gong medical și în dezvoltarea capabilităților supranaturale precum clarviziunea; un doctor în medicina chineză care are capabilități supranaturale își va pierde abilitățile în cazul în care calitatea sa morală se înrăutățește, iar nivelul său în practica de qi gong medical se va diminua.

Bian Que a trăit o viață umilă și nobilă, și este apreciat ca un ”doctor divin” și în ziua de azi. Acestuia îi este atribuită cartea ”Bian Que Neijing”, Clasicul Intern al lui Bian Que, unde acesta descrie printre altele importanța folosirii tehnicilor de respirație specifice qi gong-ului medical pentru a mări circulația qi-ului în organism.

Chiar până în ziua de azi, doctorii în medicină chineză care studiază școala canalelor de energie urmăresc metoda lui Bian Que. Cea mai importantă lucrare lăsată de Bian Que este după cum am amintit ”Tratatul clasic al celor 81 de dificultăți ale Împăratului Galben”.

Aceasta este o operă importantă în medicina chineză, și a avut un impact notabil în dezvoltarea științei chineze medicale.

Close Menu
RSS
Follow by Email
Pinterest