Ce este psihologia energetică?
Psihologia energetică (EP) este nouă abordare ale corpului și minții în vederea înțelegerii și îmbunătățirii funcționării umane. PE se concentrează pe relația dintre gânduri, emoții, senzații și comportamente și sisteme de bioenergie cunoscute (cum ar fi meridianele și biocâmpul). Aceste sisteme și procese există și interacționează, în cadrul indivizilor și între oameni. De asemenea, sunt influențați de factori culturali și de mediu.
În cadrul unui PE, problemele emoționale și fizice sunt văzute și tratate ca modele bioenergetice în cadrul unui sistem minte-corp-energie. Mintea și corpul sunt gândite a fi împletite și interactive în acest sistem minte-corp-energie, care implică o comunicare complexă care implică procese neurobiologice, electrofiziologie înnăscută, psioneuroimunologie (PNI), conștiință și tipare cognitiv-comportamentale-emoționale.
Utilizarea PE a dus la dezvoltarea de metode și modele asociate pentru tratarea problemelor psihologice și emoționale, facilitarea sănătății și bunăstării și îmbunătățirea performanței umane. Aceste modele și metode sunt de obicei utilizate în cadrul unei abordări integrative sau holistice la practici precum psihoterapie, consiliere, coaching, medicină integrativă și alte modalități de vindecare.
Aplicații ale psihologiei energetice
Aplicațiile EP încorporează componente energetice naturale în procesul de tratament care includ, dar nu se limitează la, meridiane, chakre, biocâmpuri și activitate bioelectrică și electromagnetică a corpului, sistemului nervos și a inimii. Practicienii PE combină adesea intervențiile cognitive și fizice cu activarea unuia sau mai multor sisteme bioenergetice umane. Unii practicieni se concentrează pe modul în care gândirea și intenția sunt exprimate în sistemul de bioenergie și explorează valoarea terapeutică a utilizării precise a limbajului și a intenției congruente. Abordările PE se adaptează și se integrează cu ușurință în majoritatea modelelor de psihoterapie, orientărilor medicale și modelelor de îmbunătățire a performanței. Abordările PE sunt adesea extrem de rapide, nu au efecte negative puțin sau deloc, sunt de obicei experimentate ca auto-împuternicire de către clienți și pacienți și pot fi ușor adaptate la protocoalele de auto-ajutor.
În lumea clinică, modelele de PE au fost aplicate în mod benefic la evaluarea și tratamentul traumatismelor, anxietății, depresiei, durerii, stresului, problemelor psihofiziologice și comportamentelor de auto-sabotaj de către o gamă largă de furnizori de servicii medicale, pentru a regla afectarea și promovarea emoțională și fizică. S-a demonstrat că rezultatele tratamentului sunt durabile și relativ rapide. În prezent, există peste 100 de studii de cercetare, inclusiv 50 de studii randomizate controlate (RCT) publicate în reviste profesionale și arbitrate, care confirmă valoarea tratamentului PE. Aceste constatări sugerează că PE îndeplinește criteriile pentru un tratament bazat pe dovezi. De fapt, în 2016, TFT (Thought Field Therapy) a fost validată de NREPP (Repertoriul național al practicilor și procedurilor bazate pe dovezi, o diviziune a SAMHSA în S.U.A.) ca tratament bazat pe dovezi.
În lumea coaching-ului și a performanței, modelele de PE au fost aplicate în mod benefic în multe domenii de îmbunătățire a performanței, inclusiv probleme de sport, educație, afaceri și stil de viață legate de gestionarea greutății, relații și finanțe.
Creșterea PE: integrarea PE în mai multe domenii de aplicare
Istoric, metodele EP integrează concepte și tehnici din domenii conexe, inclusiv teoria meridională a acupuncturii, neuroștiința, fizica / mecanica cuantică, biologia, medicina, chiropractica și psihologia pentru a facilita schimbarea. Începând cu anii 70, aceste metode au fost dezvoltate, perfecționate și susținute prin experiență clinică și cercetare în mai multe domenii de aplicare. De exemplu, metodele EP au fost integrate în mod benefic în procesul de psihoterapie, asistență medicală, medicină, coaching, atletism și educație.
Psihologia energetică este o metodă relativ nouă de terapie care combină abordările orientale ale minții și corpului cu psihologia occidentală și ideile de psihoterapie. Practicanții psihoterapiei energetice susțin că atingerea punctelor de acupunctură în timp ce se gândesc la un eveniment producător de anxietate poate vindeca anxietatea și fobiile. Deși această terapie este încă controversată, cercetările continue arată că este un tratament promițător.
Istorie
Tehnicile de psihologie energetică au fost popularizate pentru prima dată la începutul anilor 1980 de către Roger Callahan sub denumirea de „terapie pe teren de gândire”. David Feinstein, Ph.D., psiholog clinic, a dezvoltat un program de psihologie energetică care oferă instruire, chiar și pentru ca oamenii să poată folosi acasă. Feinstein a făcut o treabă bună în prezentarea elementelor de bază ale tehnicii într-un mod echilibrat. Există mai multe ramuri ale psihologiei energetice, inclusiv terapia de gândire menționată, tehnici de libertate emoțională și psihologie energetică cuprinzătoare.
Cum funcționează psihologia energetică
Tratamentul începe în mod similar cu orice altă formă de psihoterapie cu terapeutul și pacientul dezvoltând încredere și raport și reducerea la zero a problemelor. Terapeutul începe prin identificarea unui anumit declanșator, care este o gândire, o imagine sau o memorie care stârnește sentimente tulburătoare sau producătoare de anxietate, apoi îi cere pacientului să evalueze cât de supărător este declanșatorul pe o scară de la 0 la 10, 10 fiind cea mai mare primejdie. Următorul pas este să faceți ca pacientul să atingă anumite puncte de acupunctură, în timp ce repetați o declarație despre declanșatorul care a fost convenit atât de pacient cât și de terapeut. Modul în care funcționează este că creierul se așteaptă ca o reacție emoțională extrem de neplăcută să apară ca răspuns la declanșator, dar nu pentru că atingerea punctelor de acupunctură a „dezactivat temporar răspunsul limbic”, spune Feinstein într-una dintre numeroasele sale articole pe această temă. În acest fel, cu multe repetări, pacienții învață să neutralizeze efectiv emoțiile pe care le evocă gândurile sau amintirile dureroase sau supărătoare.
După terminarea înregistrării, terapeutul evaluează din nou pacientul declanșatorul, descriind probabil și simptomele fizice. Atingerea se repetă până când rata scade la zero, sau foarte aproape de ea. Acest lucru necesită foarte puțin timp, deși poate fi nevoie de sesiuni de urmărire.
Verdictul
Este prea devreme pentru a ști sigur dacă psihoterapia energetică se va dovedi cu adevărat o tehnică eficientă. Cu toate acestea, abordări similare, cum ar fi desensibilizarea și reprocesarea mișcărilor ochilor (EMDR) sună la fel de ciudat la suprafață, cu toate acestea, unele cercetări bune au susținut eficiența EMDR. Începând cu 2014, peste 60 de studii au fost publicate asupra eficacității psihologiei energetice, doar unul dintre ei a arătat că este ineficient. Este folosit pentru a trata o varietate de probleme precum depresia, anxietatea, traumele, durerea și stresul. Cercetarea arată cu siguranță extrem de promițătoare, arătând că psihologia energetică este eficientă cu doar câteva sesiuni de tratament pentru o întreagă serie de tulburări psihologice.
Adepții psihologiei energetice sugerează că atingerea punctelor de acupunctură stimulează „mecanoreceptorii”, terminațiile nervoase sensibile la atingere. Această stimulare este teoretizată pentru a normaliza cumva canalele și câmpurile energetice ale organismului. S-ar putea ca tehnicile să funcționeze, dar să funcționeze din motive care nu au nicio legătură cu câmpul energetic uman. Diferitele tipuri de muncă energetică devin tot mai populare în rândul practicienilor holistici ai sănătății și este adevărat că nu înțelegem încă multe despre câmpurile energetice care înconjoară corpul uman.