Ce este qi gong-ul medical
După tratatul medical Nei Jing, un bun medic trebuie să stăpânească câteva domenii: să știe cum se întreține spiritul (evitarea stresului și a suprasolicitării, considerate ca fiind cauze interne ale bolilor), să cunoască modul corect de alimentație, sa cunoască indicațiile remediilor, să fie abil în mânuirea acelor, în vederea stabilirii echilibrului între Energie și Sânge și între diferitele organe ce alcătuiesc corpul uman. Caracterul profilactic al medicinii propovăduite în Nei Jing rezulta din afirmația ca înțelepții din vechime nu tratau bolnavii, ei îi instruiau pe cei sănătoși în vederea însușirii principiilor alimentației sănătoase, a tehnicilor de qi gong medical și a principiilor morale.
Principala sarcină a medicului este aceea de a preveni bolile și numai în mod secundar de a le trata, atunci când nu au putut fi prevenite. Numai medicul inferior – spunea Bian Que, un celebru medic al antichității – tratează bolile constituționale, medicul superior le previne prin prescrierea unei alimentații fiziologice și a unor reguli de viață în armonie cu legile Universului. “A aștepta apariția bolilor pentru a le trata, înseamnă a aștepta să-ți vină setea pentru a începe să sapi puțul, sau a aștepta să apară revolta pentru a o înăbuși”.
În China antică, profilaxia se confunda cu însuși modul de a acționa al medicului sau al terapeutului. Medicul era plătit anual pentru a îngriji un cartier – probabil cam 250 persoane. Dacă nici unul aflat în îngrijirea sa nu era bolnav în cursul anului, medicul primea de fiecare familie câte 10000 de monezi de aur. Cu fiecare bolnav dintr-o familie salariul scădea cu suma reprezentând plata pe o lună. La cel mai mic semn de boală observat la pacienții aflați în îngrijirea sa, (fără nici o semnificație pentru medicina noastră) ei interveneau corectând dezechilibrele energetice incipiente. Medicul care avea ghinionul să acumuleze 12 bolnavi, era lipsit de salariul său pe un an întreg. În plus el era obligat să asigure în mod gratuit tratamentul necesar pentru însănătoșirea bolnavului. Mai mult, pentru fiecare muribund sau invalid ce murea de o boală, medicul era obligat să atârne de ușa casei sale o lanternă roșie. Când numărul lanternelor depășea 4-5, singura soluție pentru medic era aceea de a părăsi provincia și de a se stabili în altă parte. Foarte mulți medici din acea vreme aveau deschise săli de qi gong medical unde întreaga comunitate își însușea anumite tehnici și exerciții care le permiteau să aibă o viață lungă și sănătoasă.
Însuși împărații se preocupau de starea de sănătate a poporului și studiau qi gongul medical, promovându-l prin susținerea cercetării și muncii medicilor și terapeuților.
Hua Tuo (110 – 207) este unul dintre cei mai cunoscuți medici din dinastia Han. În „Istoria ultimilor ani ai dinastiei Han”, Hua Tuo scria despre rolul qi gong-ul medical: „Corpul omenesc trebuie să aibă parte de mișcare, dar niciodată până la epuizare. În acest fel se îmbunătățește digestia, se deschid vasele de sânge, iar boala este împiedicată să apară. La fel se întâmplă și cu balamalele unei uși folosite. Ele nu ruginesc. Eu am creat arta numită Mișcările (Jocul) celor 5 Animale: tigrul, căprioara, ursul, maimuța și cocorul. Aceasta elimină boala, ajută picioarele și e și o formă a Tao Yin (exerciții de întindere). În timp ce vei practica această artă vei transpira ușor, obrajii vor roși, îți vei simți corpul mai ușor și ți se va face foame.”
Se spune că Huang Di (Împăratul galben – care a ordonat scrierea și sistematizarea cunoștințelor medicale) l-a întrebat pe maestrul sau Qi Bo – “Mi s-a spus că oamenii în antichitate puteau trăi 100 de ani fără semne de îmbătrânire, puternici și sănătoși. Acum, în schimb, oamenii s-au schimbat, încep să îmbătrânească de la 50 de ani. Acest fenomen se datorează schimbării principiilor morale sau a mediului de viață?”
Qi Bo i-a răspuns: “ Înțelepții din antichitate cunoșteau Shushu, modul de a-și conserva sănătatea, trăind permanent în concordanță cu natura. Ei se ghidau după principiile Yin și Yang acționând în conformitate cu legile de interacțiune Yin și Yang. Erau capabili să armonizeze traiul zilnic astfel încât să-și recupereze esența și energia vitala și să mențină echilibrul între Shen – mintea și spiritul – și corpul fizic. Știau și puteau să practice calea de a conserva o bună sănătate. Zilnic, ei nu încălcau regulile unei alimentații echilibrate și moderate și ale activităților la ore potrivite, alternându-le cu odihna la orele cuvenite. Niciodată nu munceau prea mult, evitând astfel surmenajul, niciodată nu leneveau prea mult, evitând astfel slăbiciunile. În felul acesta, ei își mențineau în bună stare ambele, corpul și spiritul, fiind posibilă o viață sănătoasă mai lungă de 100 ani.
Când o persoană este complet eliberată de dorințe, ambiții și gânduri perturbatoare, nu luptă pentru faimă și câștiguri, energia va circula nestingherită. Calmul, modestia și cât mai puține dorințe mențin o energie bună, așa încât, fiind plin de vitalitate, cum poate cineva sa se îmbolnăvească?”
„Prea mult râs vatămă organele interne, prea multă mânie face pulsul să fluctueze, prea multe preferințe ne umple de prejudecăți și prea multe antipatii ne deprimă“ – Sun Simiao