CE TREBUIE SĂ ŞTIM DESPRE INSOMNIE! – PSIHOLOG SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI
Numărul persoanelor care suferă de insomnie, pe o perioadă mai redusă sau mai lungă de timp este foarte mare. La fel de mare este şi consumul de somnifere în rândul acestor persoane. Un somn bun, odihnitor se leagă în majoritatea cazurilor de anumite obiceiuri şi circumstanţe: un anumit pat, o anumită poziţie corporală, un moment în care corpul este relaxat, un anumit moment al zilei pentru intratea în starea de somn.
Nerespectarea acestor obiceiuri ne poate adesea tulbura somnul.
Ştim cu toţii să dormim, fără să o fi învăţat vreodată, şi cu toate acestea nu ştim ce se petrece în somn. Cei care suferă de insomnie, pot prezenta temeri, reţineri faţă de acest pas în necunoscut reprezentat de intrarea în starea de somn. Încercăm mereu să ne apărăm de o astfel de teamă prin remarci de genul: a fost ca un vis, este ireal ca un vis etc.
Intrarea în starea de somn, cere de la noi, încetarea oricărui control, oricărei intenţionalităţi, a oricărei activităţi şi activarea unei stări de abandon.
PSIHOLOG SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI
Pentru a adormi, e nevoie să se manifeste o stare de eliberare de preocupări şi griji, de încredere, de admitere a necunoscutului şi a părţii întunecate a subconştientului nostru!
Adormirea nu poate fi declanşată prin stăpânire de sine, voinţă şi strădanie!
Orice voinţă activă constituie modalitatea cea mai sigură de a împiedica somnul!
Noi nu putem face altceva decât să creem premisele favorabile adormirii, şi apoi trebuie să aşteptăm cu răbdare şi să avem încredere că somnul va veni.
Nici chiar perceperea conştientă a procesului de trecere în starea de somn nu este bine să îl observăm atenţie, pentru că această focalizare asupra lui ne-ar împiedica să adormim.
Tot ceea ce cere somnul de la noi pentru a veni, nu face parte câtuşi de puţin din tăria omului, din sfera actelor lui volitive.
Celui afectat de insomnie îi lipsesc în acel moment încrederea primordială şi capacitatea de dăruire! Acesta manifestă dificultatea şi teama de a se desprinde de controlul său conştient şi de a se încredinţa innconştientului său!
Astfel de persoane pot ascunde în subconştient o teamă de sentimente, de iraţional, de rău, de întuneric şi de moarte.
PSIHOLOG SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI
Apar în perioadele cu stări de insomnie cramponări maladive de intelect, de episoadele de conştienţă din starea de veghe, prin care cei în cauză cred că pot înţelege totul. Atunci, dacă apare necesitatea desprinderii, a faptului de a da frâu liber lucrurilor, apare şi teama, pentru că această pierdere ni se pare prea mare.
Trucurile binecunoscute, cum ar fi număratul, au succes numai prin faptul că se ajunge la o desprindere de intelect şi orice monotonie plictiseşte emisfera cerebrală stângă, determinând-o să renunţe la predominanţă.
Cel pentru care această alternanţă naturală, ritmică prezintă dificultăţi, ar trebui să se preocupe de polul evitat. Impulsul exagerat de a dormi, pe altă parte, indică o nevoie de analiză a temerilor legate de cerinţele zilei, a celor faţă de activitate, de acţiune şi în consecinţă, de preluarea responsabilităţii.
Aceste persoane se refugiază în lumea viselor vrând parcă să evite cerinţele şi responsabilităţile ce apar pe nesimţite, încă de la primele ore ale dimineţii.
CABINET PSIHOLOGIE SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI
MIHAI MARIUS MOISOIU
PSIHOLOG SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI
Tel: 0753937223
Mail: mmmoisoiu@gmail.com