MERIDIANELE ENERGETICE
– ARMONIZARE, VINDECARE ŞI ECHILIBRU –
„Comunitatea științifică din întreaga lume este în prezent de acord că trebuie să existe o structură energetică nevăzută.”
David Seckel
(Specialist în cosmologie, Universitatea din California)
Energia ființei noastre străbate organismul de-a lungul unor trasee bine stabilite ce unesc puncte de acupunctură și care se numesc meridiane energetice. Acestea sunt în strânsă legătură cu traseele sistemului nervos autonom care, la rândul său, are legături cu orice organ și zonă a corpului. Astfel, dacă echilibrăm și stimulăm aceste canale energetice, vom putea influența toate starea de sănătate și echilibru psihoemoțional a ființei noastre.
În douăzeci și patru de ore, energia ființei noastre circulă prin toate meridianele. Fiecare meridian în parte și diversele organe pe care le influențează se află, timp de aproximativ două ore, sub acțiunea maximă a energiei noastre vitale. Putem spune că suntem un sistem energetic, alcătuit din mai multe subsisteme, în continuă mișcare deoarece energia se deplasează permanent de la un organ la altul.
Aceste canale prin care circulă energia numite meridiane sunt răspândite în întregul organism. Ele au fost măsurate, s-au întocmit hărți ale traseului lor și pot fi chiar percepute din punct de vedere fizic. Meridianele sunt denumite după numele organului sau sistemului cu care au cea mai strânsă legătură.
Există paisprezece meridiane principale în ființa umană. Douăsprezece dintre ele străbat fiecare parte a corpului, iar celelalte două se află pe linia mediană. Fiecare meridian are o cale clar definită în corp și o direcție specifică ce dă sensul de curgere a energiei – din această cauză un presopuncturist poate folosi atingeri, presări cu degetele la nivelul mâinii pentru a vindeca, de pildă, o migrenă. Meridianul este un conductor al impulsului energetic generat de presiunea exercitată și energia indusă prin atingere; el transmite acest impuls de-a lungul canalului pentru a restabili buna circulație a fluxului energetic, eliminând astfel durerea de cap.
Fiecare meridian are un punct de PLECARE și unul FINAL (de sosire). Punctul final al unui meridian este legat de punctul de plecare al următorului meridian. Astfel, toate meridianele sunt unite între ele, ceea ce determină un ciclu fără sfârșit al curgerii libere a energiei. Dezechilibrele de natură fizică, emoțională, mentală și spirituală – pot stânjeni fluxul energetic, ducând în cele din urmă la apariția unor dezechilibre, afecțiuni psihosomatice, energetice etc.
Pentru a avea un corp sănătos, trebuie păstrate în bună stare de funcționare toate aceste canale energetice și asigurată curgerea liberă a energiei în ființa noastră.
TRANSFERUL ENERGIEI ÎNTRE ORGANE
Energiile polare Yin și Yang ce sunt descrise în medicina tradițională chineză, coreeană și japoneză sunt forțe opuse ce tind să formeze un echilibru, o armonie, opunându-se și completându-se. Ele există simultan și în condiții cu potențial transformator se pot influența reciproc în mod benefic, până la echilibrarea lor perfectă. Bolile și dezechilibrele de natură Yang pot fi vindecate sau echilibrate prin stimularea energiei Yin, iar bolile și problemele de natură Yin pot fi depășite prin energie Yang.
Yang este principiul pozitiv, activ și electric în interiorul corpului, iar Yin este principiul pasiv, receptiv și magnetic. Pe măsură ce aceste sarcini interacționează, determină calitatea funcționării armonioase sau dizarmonioase a corpului nostru. Dacă sistemul se află în echilibru, nu există perturbări în curgerea energiei și în acțiunea sa regenerantă asupra organelor și sistemelor ființei noastre, deci nu sunt probleme nici cu sănătatea psihosomatică și energetică.
Energiile Yang urcă spre exterior de-a lungul brațelor, picioarelor și al corpului, iar energiile Yin coboară de-a lungul interiorului brațelor, picioarelor și corpului. După cum planetele se rotesc în jurul soarelui, iar electronii și protonii – în jurul nucleului atomilor, la fel și meridianele Yin și Yang sunt răspândite în jurul axului central al corpului.
Fiecare meridian Yin și organele sale formează cuplu cu un meridian Yang și organele sale. Energiile circulă de-a lungul unui meridian de la un capăt la celălalt, după care parcurg meridianul-pereche. Meridianele formează următoarele perechi (a se studia și memora ordinea în care energia curge prin meridiane):
Meridiane – YIN |
Meridiane – YANG |
Plămâni |
Intestinul Gros |
Splină |
Stomac |
Inimă |
Intestinul Subțire |
Rinichi |
Vezica Urinară |
Pericard |
Trei Focare |
Ficat |
Vezica Biliară |
Atunci când dorim să ne deblocăm și să ne armonizăm din punct de vedere psihoemoțional, energetic și somatic este bine să acționăm nu numai asupra meridianului care ne influențează în mod direct zona afectată de boală, dar și asupra celui imediat precedent și a perechii lui opuse. Astfel, de pildă, o problemă de respirație poate fi rezolvată prin procedee terapeutice dirijate asupra Meridianului Plămânului, dar este benefică și acțiunea asupra Meridianului Ficatului, care precedă Meridianul Plămânului în ciclul energetic. De asemenea, poate fi benefică și acțiunea asupra Meridianului Intestinului Gros, având în vedere că acesta este perechea opusă a Meridianului Plămânului și ajută la echilibrarea polarității YIN-YANG a acestuia.