Cele 13 forme de întinerire și longevitate din Huashan
Cele 13 forme de întinerire și longevitate din Huashan sunt o serie de exerciții de qi gong medical ce își au originea în munții Hua din China și au fost făcute publice pentru prima dată de către domnul Bian Zhizhong. Ele au fost create cumulând cunoștințe de medicină tradițională cu o bogată experiență a celor care le-au practicat de-a lungul secolelor și au fost în special predate familiei imperiale. Împărații Chinei, membrii curții imperiale doreau să trăiască cât mai mult și în același timp să-și păstreze vitalitatea, sănătatea, și să obțină o formă cât mai armonioasă și mai atrăgătoare a corpului. Oricine le-a abordat cu dorința sinceră și profundă de a le învăța, a reușit să capete o sănătate perfectă, să îndepărteze boala din corp, iar această sănătate este secretul prin care ajungem să trăim mult, experimentând tainele longevității. Ele au fost create pentru a întări organele interne și energia vitală a organismului. Fiecare își alege modul în care dorește să practice în funcție de vârstă, starea de sănătate și condiția fizică. Esențial este ca practicantul să se simtă bine în timpul și după exersare. Pe măsură ce starea organismului se îmbunătățește, se poate modifica și modul de execuție al exercițiilor. Astfel, efectele obținute vor fi din ce în ce mai puternice. Exercițiile de qi gong medical pot fi făcute oricând în timpul zilei, exceptând cele cincisprezece minute dinaintea mesei sau o oră după masă. Perioadele cele mai indicate sunt înainte de culcare sau imediat după trezire. Dintre acestea două este preferat timpul dinainte de culcare.
Dacă exercițiile sunt executate o dată pe zi, acest lucru este suficient; cel mai bine ar fi însă să se practice de două ori pe zi, pentru ca rezultatele obținute să fie optime. Este bine ca durata de exersare să fie de cel puțin cincisprezece minute. Este însă destul și dacă se exersează numai cinci minute.
Cele mai bune perioade de practică sunt: 11 p.m. – 1 a.m., 11 a.m. – 1 p.m., 5 -7 a.m. și 5 – 7 p.m.
Oricine poate aborda cu succes exersarea Celor 13 forme de întinerire și longevitate din Huashan. Este un lucru ușor de făcut, iar efectele care se obțin sunt spectaculoase.
Așa cum am mai arătat, acest set de exerciții a fost conceput pentru a permite organismului să ajungă într-o stare de sănătate cât mai aproape de cea ideală și să atingă longevitatea. De aceea, ele reflectă foarte bine concepția medicinii chineze tradiționale. Medicina tradițională chineză acordă o importanță foarte mare rinichilor, considerându-i deținătorii energiei vitale primare. Rinichii, potrivit acestei concepții, sunt legați de glandele sexuale. De fapt această legătură este ceva mai complexă, pentru că este vorba de relația cu ceea ce medicina modernă denumește sistemul hipotalamo-hipofizar și cu gonadele. Se știe că orice dereglare la nivel endocrin poate avea urmări deosebit de grave și complexe asupra organismului. Toate exercițiile pentru sănătate de proveniență daoistă au drept scop principal întărirea rinichilor și stimularea activității glandelor sexuale.
În teoria medicală tradițională chineză, sperma este considerată esența vieții, este fluidul cel mai prețios din trup, pentru că el se absoarbe în interior, se transformă și hrănește creierul și energia vitală a organismului. Cu cât cantitatea de lichid seminal este mai mare, cu atât organismul va avea o vigoare mai mare și va fi mai sănătos și mai puternic. De aceea este foarte important ca eventualele afecțiuni legate de organele reproducătoare sau de rinichi să fie vindecate. În acest scop, formele exercițiilor daoiste cuprind mișcări care presează, masează și balansează testiculele, stimulându-le. Odată cu întărirea energiei sexuale crește și capacitatea de control a impulsurilor. Organismul își restabilește astfel echilibrul hormonal și psihic. Toate aceste aspecte explică faptul ca prin practicarea acestui tip de exerciții se pot vindeca afecțiuni deosebit de greu de tratat, cum ar fi impotența, ejacularea prematură, slăbirea mușchilor vaginului, scurgeri vaginale sau orice alte probleme legate de sex, atât pentru bărbați cât și pentru femei. De exemplu, infecțiile uterului sau ovarelor pot avea urmări extrem de grave asupra sănătății, putând provoca sterilitatea. Simptomele care apar constau în dureri abdominale, care se intensifică în perioada ciclului menstrual, leucoree excesivă, menstruație neregulată, uneori stări febrile. Prin practicarea exercițiilor daoiste pentru sănătate crește rezistența organismului la boli pentru că este intensificată activitatea sistemului imunitar, iar boala este vindecată. Pentru aceste afecțiuni cele mai indicate pentru a fi exersate sunt formele I, V și VI. Prin mișcările respective se realizează un masaj intern asupra organelor din zona pelviană.
Cele 13 forme de întinerire și longevitate din Huashan au un efect pozitiv asupra tuturor organelor și sistemelor corpului. De exemplu, pot preveni și vindeca afecțiuni ale plămânilor. În ziua de astăzi, aparatul respirator este în permanență iritat de noxele eliberate în atmosferă prin activitatea industrială sau de fumat, și nu în ultimul rând, de o mare varietate de virusuri. Persoanele vârstnice suferă adesea de emfizem pulmonar din pricina degradării organismului, respectiv a plămânului. Respirația devine dificilă și pentru că oxigenarea sângelui este insuficientă, întregul corp are de suferit. Uneori situația se complică prin apariția astmului. Când starea se agravează bolnavul poale chiar să-și piardă viața. Este bine ca aceste situații să fie prevenite și evitate printr-o practică ce poate ajuta organismul să-și păstreze starea de sănătate, mai ales în condițiile în care mijloacele prin care medicina modernă combate afecțiunile aparatului respirator au o eficiență destul de scăzută.
Persoanele care suferă de afecțiuni ale aparatului respirator pot exersa cu precădere formele I, II, anumite părți din forma VIII și forma IX.
Afecțiunile plămânilor pot genera boli de inimă. Pacientul suferă de o senzație de apăsare în piept, adesea se sufocă, iar uneori poate avea chiar stop cardiac. Adesea apar și alte simptome cum ar fi durerile de cap, stare de neliniște, ochi injectați, etc. Uneori se produc și hemoragii masive la nivelul aparatului respirator. Aceste situații apar mai ales la persoanele mai în vârstă. De aceea, pentru a evita instalarea sau agravarea unor astfel de boli, este bine ca cei vârstnici să practice exercițiile de qi gong medical pentru sănătate, care fiind compuse din mișcări line și ușor de executat, le sunt perfect accesibile. Forma I, prin mișcările umerilor și modul de solicitare a cavității toracice, exersează foarte bine plămânul și, în același timp, întărește mușchii pieptului.
Stresul zilnic, regimul alimentar inadecvat și sedentarismul sunt foarte dăunătoare pentru organism, acestea afectând în primul rând sistemul circulator. Oamenii suferă din ce în ce mai mult de pe urma arteriosclerozei, cardiopatiilor, hipertensiunii arteriale. Accidentele vasculare sunt tot mai frecvente. Alături de adoptarea unui regim de viață cât mai ordonat și a unei anumite diete, exercițiile pentru sănătate au un rol esențial în combaterea bolilor cardiovasculare.
Mulți tineri au probleme cu tenul când acesta este acneic. Nici cei mai vârstnici nu sunt scutiți de astfel de neplăceri, concretizate prin riduri, pete, puncte de sebum, etc. Pentru tineri situația se poate rezolva prin practicarea exercițiilor pentru sănătate care, reglând activitatea glandelor sexuale, vor “tăia răul de la rădăcină”, ducând la dispariția coșurilor și curățarea tenului. Mai mult, existând mișcări de masaj și ușoară lovire a feței, se realizează stimularea activității celulelor epidermei și dermei, precum și a circulației sanguine. Astfel, ridurile și petele de pe față pot fi îndepărtate.
Multe femei, în urma nașterilor își pierd grația firească a mișcărilor corpului, devin greoaie și rămân cu foarte multe kilograme în plus. De multe ori acest lucru este nu numai inestetic, ci și foarte dăunător pentru sănătate. De aceea este indicată practicarea exercițiilor pentru sănătate. În mod special, forma VI ajută mult la scăderea în greutate și recăpătarea grației. Exersarea poate fi începută la zece zile după naștere, pentru femeile care au născut normal, iar pentru cele care au avut o naștere dificilă, este bine să se aștepte până când organismul este complet restabilit. O altă problemă care se poate ivi este cea a sânului flasc. Pentru a îndepărta acest neajuns este bine ca tinerele femei să exerseze forma I, forma III, forma VI, forma VII și forma IX. Respectivele mișcări le ajută și pe tinerele fete care au sânii insuficient dezvoltați.
Suferințele psihice reprezintă o categorie de afecțiuni care, din păcate este din ce în ce mai răspândită în acest sfârșit de secol. Medicina modernă nu poate face prea mult pentru a remedia situația celor afectați. Oamenii suferă adesea de insomnii, coșmaruri, slăbirea sau chiar pierderea memoriei, stări depresive, nervozitate excesivă, incapacitate de concentrare; ei devin suspicioși, hipersensibili și lipsiți de răbdare. Apar uneori simptome ca pierderea poftei de mâncare, amețeli, slăbiciune generală, care pot conduce la declanșarea unor boli, unele foarte grave, cum ar fi ulcerul, bolile de inimă, de ficat și nu în ultimul rând, cancerul. De aceea recăpătarea echilibrului psihic și emoțional este o problemă de o importanță extremă. Exercițiile de qi gong medical pentru sănătate și longevitate reprezintă o modalitate ideală de a realiza acest lucru. Efectul unei practici regulate este aproape miraculos. Somnul devine ușor, mintea este liniștită, capacitatea de concentrare crește. La început, starea de calm care trebuie indusă în momentul exersării, este greu de obținut. Ulterior, practicantul reușește să-și liniștească spiritul și să-și concentreze mintea. În prima perioadă aceasta se întâmplă numai în timpul execuției exercițiilor; ulterior apare însă o stare care se generalizează, iar organismul își regăsește echilibrul pierdut. Pentru neurastenici este foarte important ca exersarea să se facă înainte de culcare, mai ales pentru cei chinuiți de insomnii și coșmaruri. Formele recomandate în mod special pentru astfel de situații sunt forma I, forma III, forma VI, “Broasca țestoasă își retrage capul” și “Recăpătarea înfățișării tinere”.
Practicarea Cele 13 forme de întinerire și longevitate din Huashan are un efect pozitiv asupra tuturor mușchilor, oaselor și articulațiilor corpului. Există multe persoane care suferă de boli reumatice, dureri la nivelul articulațiilor, dificultate în mișcări, etc. Toate aceste simptome pot fi ameliorate sau pot chiar dispare în urma unei practici regulate. Conform teoriei medicinii tradiționale chineze, rinichiul guvernează oasele. Cum principalul scop al exercițiilor este de a întări energia rinichiului, este evident faptul că și afecțiunile oaselor vor fi tratate în acest mod. Chiar și acele fragmente de os care apar, respectiv “ciocurile”, pot să dispară în urma unei practici îndelungate. Un alt mod prin care mușchii și scheletul sunt influențate este reechilibrarea sistemului endocrin prin practicarea exercițiilor pentru sănătate, în acest mod fiind influențat metabolismul calciului.
Am amintit numai câteva din efectele pozitive pe care le are acest tip de practică asupra organismului. Ele sunt mult mai multe și foarte complexe, de aceea explicarea lor este dificilă și numai parțial revelatoare. Cel mai bun lucru este exersarea. Cu încredere și perseverență se ajunge foarte departe.
Datorită eficacității lor în obținerea acestor scopuri, Cele 13 forme de întinerire și longevitate din Huashan au fost extrem de apreciate la curtea imperială secole de-a rândul.
Exercițiile se bazează pe efecte interne și concentrarea energiei în partea de jos a abdomenului. Întărirea funcționării glandelor sexuale poate regla și îmbunătăți metabolismul și întregul sistem endocrin, realizând o bună coordonare fiziologică și un echilibru în tot organismul.
Fiind independente, fiecare din Cele 13 forme de întinerire și longevitate din Huashan poate fi practicată ca un exercițiu de qi gong medical în sine. O persoană care nu dorește să execute toate pozițiile, își poate selecta una sau mai multe dintre ele, pe care crede că le poate folosi mai bine. Acest lucru este legat și de condiția fizică și de condițiile de muncă ale fiecăruia.