Cele 8 meridiane extraordinare

Sistemul celor Opt Meridiane Extraordinare funcționează “în spatele” celor 12 Meridiane Regulate. Meridianele extraordinare sau curioase reprezintă temelia energo-informațională a circulației energiei și informației în organism și ele se află în prim plan atât în perioada embriogenezei, ca punte de legătura între ADN și proiecția somatică, cât după trezire “a doua naștere”; intrarea în regimul de funcționare holografică. După naștere meridianele extraordinare funcționează “în spatele” celor 12 meridiane principale (regulate; ordinare) și reprezintă nivelul profund al circulației energetice, ele rămânând în relație cu meridianele principale, pe care le coordonează.

Cele Opt Meridiane Extraordinare sunt responsabile pentru glandele endocrine, pentru producerea de hormoni, de sistemul nervos central și periferic ca și sistemul autonom, simpatic și parasimpatic. În plus cele Opt Meridiane Extraordinare controlează procese non fizice precum cele mentale, emoționale și comportamentale, de adaptare la viața zilnică.

Energia diminuată la acest nivel provocă boli de origine hormonală cum ar fi hipotiroidism, diabet și probleme ginecologice cum ar fi infertilitatea, probleme psihologice, mentale, psihiatrice. O invazie externă în sistem datorată climatului (viruși, prioni) poate cauza maladii autoimune ori cancer. Ele sunt interconectate cu cele 12 meridiane și permit obținerea unor efecte extinse și profunde în corp. 

Meridianele extraordinare sunt larg utilizate în acupunctura japoneză, în special de Dr. Manaka care utilizează în tratament sistemul de pompare ionică. Între acestea, numai Du Mai și Ren Mai posedă puncte proprii, celelalte formându-se prin puncte aparținând diferitelor meridiane principale. Meridianele extraordinare constituie “mica circulație” a energiei și sunt în număr de opt între care cele mai importante sunt Du Mai (Vasul Guvernor) – meridianul guvernator (DM, Do Mai, Vasul guvernator) – situat pe linia mediană posterioară (yang) a corpului, de la coccis la maxilarul superior (sub nas), după ce înconjoară capul – și Ren Mai (Vas de Concepție) – meridianul concepției (RM, Ren Mai, Vasul concepției) – situat pe linia mediană anterioară (yin) a corpului, pleacă din zona perineului din punctul RM 1: Huìyīn și ajunge până deasupra bărbiei (RM24). 

În ciclul circulației energetice prin meridiane energia străbate periodic cele 12 meridiane principale, dar transformarea calitativă se realizează în Meridianele Extraordinare pentru a reintra în circulația generală. Meridianele Extraordinare au roluri determinate în starea energiei ancestrale o parte dintre ele având originea în loja renală – conform cu textele clasice. Simptomatologia meridianelor extraordinare e legată de afecțiuni ereditare, metabolice, ale aparatului reproducător. În principal utilizarea terapeutică a acestor meridiane este indicată în afecțiunile cronice cu tulburări profunde ale circulației energetice locale și generale. 

Cele opt meridiane extraordinare sunt interconectate cu cele 12 meridiane și astfel permit extinderea și adâncirea efectelor în corp. 6 din 8 meridiane extraordinare au un punct de comandă și un punct cuplat pe o pereche de Meridiane Regulate. Meridianul Guvernor (DM) și Meridianul de Concepție au propriile puncte. Cele opt meridiane extraordinare sunt larg utilizate în acupunctura japoneză, în special cu Dr. Manaka în tratamentele de pompare a ionilor prin corzi.

Ce sunt cele opt meridiane extraordinare? 

Cele opt meridiane extraordinare sunt numite Qi Jing Ba Mai. Qi înseamnă ciudat, straniu sau misterios. Jing înseamnă meridian sau canal. Ba înseamnă opt și Mai înseamnă vas, arteră, venă. Qi Jing Ba Mai este apoi tradus ca “Cele opt meridiane stranii” sau “meridiane extraordinare”. “Un număr Qi este singular, neregulat, straniu sau impar și este un număr întreg care nu este divizibil cu 2, are în limba chineză și semnificația de ciudat. Acest termen este folosit pur și simplu pentru că aceste opt meridiane extraordinare nu sunt regulate, pare, dar nici bine înțelese încă”. Mulți medici chinezi explică faptul că ele sunt numite “singulare” pur și simplu pentru că există patru meridiane extraordinare care nu au perechi. “Deoarece aceste opt meridiane extraordinare, contribuie de asemenea, la menținerea homeostaziei, uneori acestea sunt numite “meridianele homeostaziei”. Medicii acupunctori din Franța le numesc “Meridiane miraculoase”, deoarece cele opt meridiane extraordinare sunt capabile de a crea efecte terapeutice atunci când toate celelalte tehnici au eșuat.

În plus, deoarece fiecare dintre aceste opt meridiane extraordinare exercită un puternic efect asupra funcționării psihice și identității individualizate, punctele de comandă ale celor opt meridiane extraordinare sunt printre cele mai importante puncte psihice din organism. Din acest motiv, ele sunt numite uneori “cele opt canale psihice sau spirituale”.

Cele opt meridiane extraordinare nu au fost discutate ca grup în Neijing deși acestea au fost menționate separat. Cele opt meridiane extraordinare au fost adunate împreună pentru prima oară în Nanjing. 

Cele opt meridiane extraordinare diferă în mod semnificativ de cele 12 Meridiane Regulate în următoarele moduri:

  • Cele opt meridiane extraordinare nu au puncte regulate de începere/plecare și de sfârșire/încheiere.
  • Cele opt meridiane extraordinare nu merg de loc la brațe, și de abia există pe picioare.
  • În afară de Ren Mai și Du Mai, nu au propriile lor puncte (meridiane extraordinare partajează punctele Meridianele Regulate).
  • Cele opt meridiane extraordinare nu sunt asociate cu cele 12 sisteme de organe Zangfu, dar sunt uneori asociate cu organele Extraordinare Fu.
  • Cele opt meridiane extraordinare nu sunt pereche într-un mod similar cu 12 canale regulate.

De multe ori am fost învățați că Cele opt meridiane extraordinare (Qi Jing Ba Mai) acționează ca rezervoare pentru Qi-ul și sângele care se revarsă din canalele obișnuite. Ca atare, atunci când sunt accesate, ele pot mobiliza mari rezerve de Qi și sânge pentru a fi utilizate în vindecarea unei maladii. “Nanjing compară canale extraordinare cu rezervoarele care sunt capabile să absoarbă excesul de energie (qi) și de sânge din Meridianele Regulate, în același mod în care lacurile de acumulare preiau excesul de apă din râuri, canale și din șanțuri în perioadele de ploi torențiale”.

Close Menu
RSS
Follow by Email
Pinterest