CONSTIPAŢIA – O INTERPRETARE PSIHOSOMATICĂ – PSIHOLOG SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI

CONSTIPAŢIA – O INTERPRETARE PSIHOSOMATICĂ – PSIHOLOG SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI

În intestinul gros, digestia propriu-zisă este deja încheiată şi restului dedigerat de hrană i se mai extrage exclusiv apa. Cea mai comună dereglare care poate interveni la nivel de colon este constipaţia.

În anumite domenii ale psihologiei, evacuarea materiilor fecale sunt interpretate drept un act de dăruire. Faptul că acestea au, în mod simbolic, de-a face cu banii ne poate duce cu gândul la măgăruşul din poveşti, care făcea bani de aur în loc de bălegar, sau la vorbele din popor care asociază călcarea din nebăgare de seamă în excremente cu norocul, toate ne pot sugera perspectiva unui câştig, a intrării într-o perioadă de abundenţă.

Constipaţia este un simptom răspândit în zilele noastre, şi indică limpede, o ataşare prea puternică de materialitate, cât şi incapacitatea de a slăbi legătura cu domeniul material.

Dar, intestinului gros îi revine o altă importanţă simbolică. Aşa cum intestinul subţire corespunde gândirii analitice conştiente, tot aşa putem evedenţia corelaţiile dintre intestinul gros şi inconştient, în sens literar, lumea de jos.

Intestinul gros este un teritoriu unde se află substanţele ce nu pot fi transformate în viaţă, şi el constituie locul unde apare fermentaţia, o etapă spre apariţia putrefacţiei. Dacă el simbolizează inconştientul şi partea de umbră a corpului, materiile fecale corespund conţinutului inconştientului. De aici apare şi interpretarea că persoanele care suferă de constipaţie se tem să lase conţinuturile inconştiente să iasă la lumina zilei.

Este încercarea de a păstra pentru sine aspectele inconştiente refulate. Stările emoţionale, trăirile sufleteşti sunt acumulate la nivelul „sacului cu poveşti personale” şi omul nu reuşeşte să le asimuleze, să le dezactiveze conţinutul patologic şi să le „digere”.

Aici putem evidenţia importanţa rezolvării problemelor legate de constipaţie în paralel cu implicarea în diverse activităţi cu caracter terapeutic, pentru a obţine un efect corelat, puternic, care să pună în mişcare mai uşor în mişcare conţinuturile inconştiente.

Constipaţia ne arată un anumit grad de afectare a capacităţii de a dărui, că ţinem strâns, atât lucrurile materiale, cât şi conţinuturile inconştiente şi că nu vrem ca lumina conştiinţei şi inplicit procesul de conştientizare să ne transforme povestea de viaţă.

PSIHOLOG SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI

INTESTINUL GROS: reprezintă în plan subtil procesul de  eliminare a experienţelor considerate ca fiind inutile.

El susţine procesele de eliminare a unor elemente din plan mental şi emoţional din care am extras aspectele pozitive, folositoare şi care acum nu mai sunt utile şi aparţin trecutului. Când intestinul gros manifestă o stare de armonie şi echilibru, atunci noi suntem capabili să mergem înainte spre noi experienţe (deoarece ne-am eliberat de cele din trecut). Echilibrul lui energetic ne ajută să renunţăm la stările de posesivitate, de culpabilitate, la senzaţia de murdărie interioară, la incapacitatea de a controla nevoia de securitate materială (corelaţia dintre bani şi fecale).

RECTUL: (ultima porţiune a intestinului gros) este corelat cu capacitatea de a ţine lucrurile sub control, mai ales în plan material. Dezechilibrele de la acest nivel semnalizează persistenţa unor responsabilităţi şi griji de care nu reuşim să ne eliberăm.

ANUSUL: este considerat o poartă de eliberare, prin intermediul căreia ne debarasăm de ceea ce este inutil, din punct de vedere emoţional.

 PSIHOLOG SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI

AFIRMAŢII POZITIVE:

Reuşesc din ce în ce mai uşor să asimilez atât substanţele nutritive ce le consum cât şi stările afective ce se manifestă în fiinţa mea!

Sunt din ce în ce mai deschis şi mai pregătit să gust din toate bucuriile vieţii!

Comunic armonios şi uşor cu cei din jurul meu!

Permanent mă simt protejat şi sunt plin de încredere în mine!

Nivelul meu de agresivitate este din ce în ce mai coborât!

În fiecare moment al zilei mă manifest plin de compasiune şi înţelegere faţă de cei din jur şi faţă de mine!

Mă abandonez clipei prezente, energiei a tot ceea ce mă înconjoară şi merg înainte acceptând şi trăind plenar toate întâmplările din viaţa mea!

Am o stare de claritate mentală şi o putere de decizie din ce în ce mai mare! Energia fiinţei mele este pură şi echilibrată!

Mă eliberez de toate stările negative ce le-am manifestat în trecut faţă de alte persoane. Mă impregnez cu gânduri pozitive, pline de optimism, de iertare şi de iubire!

Mă eliberez cu uşurinţă de toate amintirile legate de experienţele negative din trecutul meu!

Accept cu seninătate şi detaşare orice îmi oferă viaţa! Mulţumesc Vieţii pentru toate darurile ei, oricare ar fi ele! Mă abandonez clipei prezente!

Mă eliberez de toate stările de nostalgie şi de regret! Trăiesc plenar clipa prezentă!

Sunt din ce în ce mai deschis spre a primi şi a oferi afectivitate!

Sunt plin de vitalitate şi mă eliberez de toate energiile negative din fiinţa mea!

Atrag spontan, fără efort, tot ceea ce doresc! Mă manifest armonios în relaţiile cu ceilalţi şi ofer tuturor libertatea de a decide!

Permanent sunt plin de optimism şi de încredere!

Reuşesc să depăşesc cu uşurinţă toate obstacolele ce le întâlnesc în viaţă!

Permanent manifest un discernământ perfect şi o capacitate armonioasă de a analiza toate evenimentele din viaţa mea!

Sunt plin de încredere în mine, merg neabătut înainte şi sunt deschis spre noi experienţe de viaţă!

Sunt din ce în ce mai tolerant atât cu mine cât şi cu cei din jurul meu!

Elimin cu uşurinţă din inima şi din mintea mea tot ceea ce este inutil şi nu mă ajută în dezvoltarea şi elevarea mea ca fiinţă umană!

Material extras din cartea “Gândire pozitivă, diete, cure şi regimuri alimentare  vol. I” – autor Mihai Moisoiu

 PSIHOLOG SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI

STAREA DE DĂRUIRE – exerciţii

EXERCIŢIUL 1: Ne relaxăm şi percepem cum inima noastră devine din ce în ce mai strălucitoare, plină de iubire, de compasiune şi echilibru. Vizualizăm cum de fiecare dată când suntem în prezenţa fiinţei iubite sau doar ne gândim la ea, inima noastră revarsă în inima ei valuri de iubire, puritate, tandreţe şi iertare.

Repetăm de 5 ori, plini de determinare următoarele idei forţă: „Dăruiesc necondiţionat iubire şi tandreţe! Permanent inima mea revarsă iubire, armonie şi iertare asupra iubitei/iubitului meu! Permanent dăruiesc necondiţionat iubire şi iertare!

La fiecare repetiţie urmărim să avem încredere deplină în veridicitatea celor afirmate, să trăim aceste realizăţi exprimate în propoziţii cu toată fiinţa noastră.

La final percepem plini de încântare şi satisfacţie cum toate „darurile” ce se revarsă din inima noastră elimină, dizolvă toate neânţelegerile şi dizarmoniile din relaţia noastră de iubire.

EXERCIŢIUL 2: Efectuăm câteva respiraţii ample, după care relaxăm capul, relaxăm gâtul, relaxăm umerii, braţele, coatele, antebraţele, articulaţiile palmelor, palmele, degetele. Relaxăm pieptul, spatele, abdomenul, zona taliei. Relaxăm şoldurile, coapsele, genunchii, gambele, gleznele, tălpile şi degetele de la picioare. Percepem cum toate calităţile noastre pozitive, toate faptele bune făcute până în prezent, trezesc la viaţă creştetul capului nostru care devine luminos, inundat de o lumină alb strălucitoare. Conştientizăm gradul de activare a luminii, puritatea ei,  în acord cu faptele şi meritele noastre. Această lumină alb strălucitoare se revarsă valuri şi ne inundă tot corpul cu sănătate, armonie, linişte şi echilibru.

Lumina purifică zona capului, gâtul, coboară în valuri în zona umerilor, a braţelor şi se scurge prin degete ducând cu ea impurităţile, energiile negative, tensiunile. Valuri de energie coboară în zona pieptului, apoi mai jos inundând şi impregnând cu lumină alb strălucitoare spatele, abdomenul, apoi zona taliei. Valurile de energie coboară în jos în şolduri, coapse, genunchi, gambele, glezne, şi se scurg în pământ prin tălpi şi degetele de la picioare, ducând cu ele toate supărările şi gândurile negative.

În continuare vizualizăm un moment din viaţa noastră când am manifestat în mod armonios şi plenar o stare de dăruire şi urmărim să ne transpunem total în ipostaza din trecut ce dorim să o evocăm.

În momentul în care starea interioară de dăruire se manifestă la maxim în fiinţa noastră şi suntem transpuşi total în ipostaza dorită (imaginile mentale, poziţia corpului, respiraţia, starea interioară sunt schimbate şi adaptate momentului evocat) ne relaxăm, inspirăm gradat, adânc, închidem ochii, împingem uşor pieptul în afară, lăsăm braţele în lateral şi dăm puţin capul pe spate (postura unui înotător ce sare la trambulină) şi vizualizăm o lumină roz, o lumină caldă ce ne inundă fiecare celulă a fiinţei noastre. La final expirăm aerul din plămâni şi ne relaxăm. Efectuăm această secvenţă de mişcări de 3-5 ori (de fiecare dată urmărim să executăm mişcările mâinii la fel).

Urmărim să efectuăm acest exerciţiu zilnic, pe o perioadă de 2, 3 săptămâni.

Putem asocia pe lângă ancora tactilă şi o ancoră auditivă (ne putem ancora pe o melodie ce ne trezeşte în suflet o stare de dăruire, ce ne aminteşte de un moment din viaţa noastră când am manifestat o stare exemplară de abandon în faţa voinţei divine ce ne ghidează viaţa etc.) sau o ancoră vizuală (o imagine din trecut sau o creaţie mentală a noastră).

 

IMPORTANT: permanent în evocarea stării de puritate ne vom raporta la zona centrului pieptului (zonă în care se manifestă la nivel subtil starea de dăruire, de abandon).

ULEIURI VOLATILE CE AMPLIFICĂ STAREA DE DĂRUIRE:

Ulei esenţial de busuioc, ghimbir, trandafir (flori).

SUGESTII POZITIVE:

Permanent inima mea dăruieşte iubire, armonie şi iertare!

Dăruiesc permanent armonie, iubire şi tandreţe!

Reuşesc să mă abandonez total în actul de a dărui iertare şi iubire !

 

 

Psiholog Mihai Marius Moisoiu

PSIHOLOG SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI
CABINET PSIHOLOGIE SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI

Tel: 0753937223

Mail: mmmoisoiu@gmail.com

Site: www.mihaimoisoiu.ro

Close Menu
RSS
Follow by Email
Pinterest