În cazul durerilor de spate, prin presiune, discurile cartilaginoase dintre vertebre sunt împinse lateral şi strivite, în special în zona lombară, şi apasă asupra nervilor, ceea ce produce diverse dureri. Cauza acestor probleme este o împovărare prea mare. Cine îşi încarcă umerii cu o povară prea mare şi nu realizează conştient acest surplus, poate resimţi apăsarea în corp ca durere localizată în zona discurilor intervertebrale. Această durere încearcă să îl constrângă pe om să se odihnească mai mult, pentru că orice mişcare, orice activitate îi provoacă stări de neplăcere. Multe persoane caută să înăbuşe aceste semnale care sunt transmise de simptom, prin consumul de pastile cu efect anelgezic, pentru a putea menţine constant ritmul şi intensitatea activităţilor zilnice. De fapt, aceste persoane ar trebui să se folosească de apariţia acestor dureri pline de semnificaţii, pentru a analiza în amănunt, de ce s-a încărcat cu poveri aşa de mari, care exercită o apăsare copleşitoare asupra lor. Împovărarea prea mare serveşte încercării de a părea în exterior mari şi harnici, compensând în felul acesta un sentiment de inferioritate.
Dincolo de marile performanţe se află întotdeauna o nesiguranţă de sine şi un sentiment de inferioritate. Ei vor să dovedească lumii ceva prin faptele lor, deşi în realitate nu există absolut nimeni care să le ceară aceste acele dovezi sau să le aştepte de la ei.
PSIHOLOG SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI
Este o căutare de aprecieri şi de iubire. Acest gen de căutări se termină în cazul iubirii, nesatisfăcător, pentru că acest ţel nu poate fi niciodată atins pe această cale. Iubirea nu are scop, şi nu poate fi câştigată. „ Te iubesc dacă eşti cel mai mare……”, reprezintă cerinţe absurde. Sentimentul de inferioritate apare atunci când o persoană consideră că nu este demnă de iubire, apreciere, respect, aşa cum este ea. De aici, omul începe să se facă demn de iubire, respect în propria sa manieră. El devine tot mai harnic, mai îndemânatic, tot mai bogat şi mai celebru. Recunoaşterea performanţelor unui om nu îi satisface impulsurile care îl împing la aceste performanţe. Datorită celor prezentate, este util ca aceste persoane să analizeze simptomele – durerile lombare, pentru a nu se împovăra în continuare cu noi şi noi sarcini. Altfel, corpul, care reflectă întotdeauna realitatea, îl va sili cu durerile ce survin prin strivirea discurilor intervertebrale, să adopte o poziţie îndoită din mijloc, ce de altfel e plină de semnificaţii.
ALTE CONSIDERAŢII CU CARACTER PSIHOSOMATIC:
SPATELE:
– starea de verticalitate pe care trebuie să o dobândim şi să o menţinem în viaţă (de fiecare dată când facem compromisuri putem avea probleme legate de spate).
– suportul vieţii, cel care ne susţine în a duce greutăţile vieţii, iar când ne simţim copleşiţi de dificultăţi putem avea probleme cu spatele.
La acest nivel mai pot apărea afecţiuni şi dezechilibre atunci când ne simţim trădaţi de cei la care ţinem. Să ne reamintim expresiile : „atacat pe la spate” sau „vorbit pe la spate” care sugerează exact acest lucru.
Dezechilibrele în partea de jos a spatelui (zonele lombar şi sacral) pot semnaliza o stare de teamp faţă de viitor şi lipsa de susţinere financiară.
Dezechilibrele în partea de mijloc (zonele lombar şi toracal) pot semnaliza un sentiment de culpabilitate, dificultăţi de detaşare de trecut, probleme afective.
Dezechilibrele în partea de sus a spatelui (zonele toracal şi cervical) pot indica neînţelegere de către anturaj, lipsă de susţinere afectivă, impresia unor responsabilităţi prea grele pentru acel moment.
COLOANA VERTEBRALĂ: reprezintă în plan subtil suportul elastic al vieţii.
ZONA COCCIGIANĂ: reprezintă nevoile primare ale individului, instinctul nostru de supravieţuire (acest os este omologul scheletului cozii de la mamifere, fiind legat de natura noastră animalică).
ZONA SACRALĂ: delimitează bazinul şi este legată de sexualitate, orice afecţiune la acest nivel arătând o neîntelegere corectă a sexualităţii.
ZONA LOMBARĂ: este legată de capacitatea noastră de a ne asuma responsabilităţi în lumea materială (legate de aspectele financiare în general, de profesie); această zonă este afectată de stările de teamă, de dificultăţile în a ne adapta cerinţelor vieţii şi sub aspect material şi social.
ZONA LOMBARĂ ŞI TORACALĂ:
– vertebrele L1-L5 si T11-T12) pot arăta utilizarea incorectă a energiei fizice;
– vertebrele L3,L4,L5 pot arăta utilizarea defectuoasă a funcţiei respiraţiei;
– vertebrele L1,L2,T12 pot arata utilizarea defectuoasă a musculaturii;
ZONA TORACALĂ: este legată, în general, de probleme afective;
– afectarea vertebrei T11 poate semnaliza utilizarea defectuoasă a sistemului digestiv;
– afectarea vertebrelor T7-T10 poate semnaliza incapacitatea de a iubi, nevoia exagerată de atenţie şi de tandreţe (ne referim aici la nevoi ce nu suntem pregîtiţi să le recunoaştem);
– afectarea vertebrelor T4-T6 poate semnaliza incapacitatea de a exprima bucuria, umorul, râsul, exaltarea (sobrietatea excesivă, lipsa simţului umorului, lipsa zâmbetului de pe faţă şi stările de tristeţe), dificultate în a ne exprima sentimentele, frica de a fi abandonat;
– afectarea vertebrelor T1-T3 poate semnaliza incapacitatea de a ne depăşi limitele terestre prin credinţă şi manifestarea stării de abandon în faţa voinţei divine;
ZONA CERVICALĂ:
– afectarea vertebrei C1 poate semnaliza lipsa unei stări adecvate de devoţiune, incapacitatea de a ne lăsa pătruns de energia divină;
– afectarea vertebrei C2 poate semnaliza utilizarea incorectă a logicii şi ratiunii;
– afectarea vertebrei C3 poate arăta incapacitatea de a percepe adevărul spiritual;
– afectarea vertebrei C4 poate semnaliza incapacitatea de a cunoaşte instinctiv esenţa lucrurilor şi fiinţelor;
– afectarea vertebrei C5 poate semnaliza o incapacitate de detaşare pentru realizarea unei analize mai bune a situaţiei;
– afectarea vertebrei C6 poate semnaliza incapacitatea de a ne deschide sufletul;
– afectarea vertebrei C7 poate semnaliza o slabă conectare la propriul suflet;
MĂDUVA SPINĂRII: rezonează cu cele mai adânci credinţe despre sine, arată modul în care fiinţa se autosusţine în viaţă.
OASELE: reprezintă structura, punctul de sprijin al vieţii noastre, temelia ce ne susţine pentru a face faţă problemelor şi încercărilor vieţii. Ele au şi un rol de protecţie (craniul pentru creier, sau coloana vertebrală pentru măduva osoasă). Oasele sunt în rezonanţă cu modul în care noi ne rigidizăm, ne pierdem flexibilitatea (atât la nivel mental cât şi somatic), cu structura, cu natura noastră cea mai profundă, cu convingerile şi credinţele noastre cele mai intime, cu principiile noastre de viaţă.
EXERCIŢIUL DE PURIFICARE ŞI ARMONIZARE A SISTEMULUI OSOS
Înainte de a începe, închidem televizorul, radioul, telefonul pentru a nu fi deranjaţi. Ne aşezăm într-o poziţie cât mai comodă pe un scaun şi păstrăm spatele drept pe întreaga durată a efectuării exerciţiului.
Efectuăm 3-5 respiraţii complete, apoi 3-5 seturi de respiraţii alternative pe o nară şi pe cealaltă. Inspirăm şi expirăm profund de câteva ori, după care relaxăm capul, relaxăm gâtul, relaxăm umerii, braţele, coatele, antebraţele, articulaţiile palmelor, palmele, degetele. Relaxăm pieptul, abdomenul, spatele, zona taliei. Relaxăm şoldurile, coapsele, genunchii, gambele, gleznele, tălpile şi degetele de la picioare. Percepem, cum toate calităţile noastre, toate faptele bune făcute până în prezent activează şi dinamizează creştetul capului nostru care devine luminos, din ce în ce mai luminos, inundat de o lumină alb strălucitoare. Conştientizăm gradul de activare a luminii, puritatea ei, în acord cu faptele şi meritele noastre. Această lumină alb strălucitoare, se revarsă valuri şi ne inundă tot corpul cu sănătate, armonie, linişte şi echilibru. Lumina purifică zona capului, gâtul, coboară în valuri în zona umerilor, a braţelor şi se scurge prin degete ducând cu ea impurităţile, energiile negative, tensiunile. Valuri de energie coboară în zona pieptului, apoi mai jos inundând şi impregnând cu lumină alb strălucitoare spatele, abdomenul, apoi zona taliei. Valurile de energie coboară în jos în şolduri, coapse, genunchi, gambe, glezne, şi se scurg în pământ prin tălpi şi degetele de la picioare, ducând cu ele toate supărările şi gândurile negative. Percepem acum modul în care lumina alb strălucitoare ce se revarsă din creştet impregnează cu sănătate, armonie, echilibru toate oasele din corp. Vizualizăm cum lumina se impregnează în:
– oasele şi articulaţiile cutiei craniene;
– în coloana vertebrală (pe toată lungimea ei);
– în oasele umerilor;
– braţelor;
– pieptului;
– bazinului;
– coapselor;
– gambelor;
– tălpilor picioarelor;
Tot sistemul osos este impregnat cu lumină alb strălucitoare, cu sănătate, cu echilibru şi armonie. Vizualizăm din nou, gradat, toate oasele şi articulaţiile, începând cu zona capului şi până la tălpile picioarelor, percepem cum toate oasele sunt purificate de dezechilibre, afecţiuni, cum densitatea osoasă revine la normal. Menţinem câteva minute, starea de sănătate, armonie, echilibru şi efectuăm 7-9 respiraţii complete. La fiecare inspiraţie, vizualizăm cum energia alb strălucitoare, sănătatea, echilibrul, armonia se impregnează din ce în ce mai profund în toate oasele din corp. La fiecare expiraţie vizualizăm cum toate afecţiunile, dezechilibrele, energiile negative sunt evacuate afară din oasele corpului şi din întreaga noastră fiinţă. Ne relaxăm câteva secunde, deschidem ochii şi revenim la activităţile zilnice.
PSIHOLOG SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI
AFIRMAŢII POZITIVE:
Toate oasele corpului îşi recapătă densitatea şi rezistenţa!
Întregul meu sistem osos este perfect impregnat cu energie alb strălucitoare, cu sănătate şi armonie!
Toate articulaţiile corpului meu sunt flexibile şi funcţionează perfect!
Mă manifest din ce în ce mai stabil şi mai echilibrat în toate ipostazele vieţii!
Sunt din ce în ce mai flexibil şi mai echilibrat în ceea ce priveşte părerile şi convingerile mele!
Sunt perfect echilibrat şi reuşesc să fac faţă tuturor provocărilor vieţii!
Sunt din ce în ce în ce mai flexibil atât la nivel de articulaţii cât şi în plan mental, emoţional, în concepţii de viaţă şi în modul de a acţiona!
Material extras din cartea “Gândire pozitivă, diete, cure şi regimuri alimentare vol. I” – autor Mihai Moisoiu
Psiholog Mihai Marius Moisoiu – SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI
CABINET PSIHOLOGIE SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI
Tel: 0753937223
Mail: mmmoisoiu@gmail.com
Site: www.mihaimoisoiu.ro