Ce este EFT?
Tehnica de eliberare emoțională (EFT) este un tratament alternativ pentru durerea fizică și suferința emoțională. Este denumită și tapotare sau presopunctură psihologică.
Persoanele care folosesc această tehnică cred că tapotarea corpului poate crea un echilibru în sistemul energetic și poate trata durerea. Potrivit celui care a dezvoltat-o, Gary Craig, o perturbare a energiei este cauza tuturor emoțiilor negative și a durerii.
Deși este încă în curs de cercetare, EFT a fost folosită pentru a trata persoanele cu anxietate și persoanele cu tulburare de stres posttraumatic (PTSD).
Cum funcționează EFT?
Asemănător acupuncturii, EFT se concentrează pe punctele meridianelor – sau pe punctele fierbinți de energie – pentru a restabili echilibrul energiei corpului dumneavoastră. Se crede că restabilirea acestui echilibru energetic poate ameliora simptomele pe care o experiență sau o emoție negativă le-ar fi putut cauza.
Bazate pe medicina chineză, punctele de meridian sunt considerate ca fiind zone ale corpului prin care curge energia. Aceste căi ajută la echilibrarea fluxului de energie pentru a vă menține sănătatea. Orice dezechilibru poate influența boala sau afecțiunea.
Acupunctura utilizează ace pentru a aplica presiune asupra acestor puncte energetice. EFT folosește bătăi cu vârful degetelor pentru a aplica presiune.
Susținătorii spun că bătăile te ajută să accesezi energia corpului tău și să trimiți semnale către partea creierului care controlează stresul. Aceștia susțin că stimularea punctelor meridianelor prin tapotare EFT poate reduce stresul sau emoția negativă pe care o resimți din cauza problemei tale, restabilind în cele din urmă echilibrul energiei tale perturbate.
Beneficiile EFT
EFT vă poate îmbunătăți sănătatea în multe feluri. Iată ce sugerează cercetările:
1. Poate reduce stresul și anxietatea
Cercetările sugerează că tapotarea EFT poate ajuta cu stresul și anxietatea de zi cu zi, cum ar fi faptul de a fi copleșit la locul de muncă.
S-a demonstrat că EFT liniștește amigdala, cunoscută și sub numele de centrul de stres din creier. Acest efect îi poate ajuta pe oameni să se simtă mai calmi și le permite să gândească mai clar, spune Peta Stapleton, doctor în psihologie clinică și de sănătate înregistrată la Bond University din Queensland, Australia, care conduce studii clinice în domeniul tapotajului EFT.
De exemplu, un studiu publicat în noiembrie 2020 în Psychological Trauma a constatat că persoanele care au practicat EFT tapping au avut scăderi semnificative ale cortizolului (un hormon de stres) în comparație cu persoanele cărora li s-au dat informații despre cum să facă față anxietății. Acest studiu a replicat cercetări anterioare, care susțin, de asemenea, EFT ca metodă potențial eficientă pentru scăderea stresului.
Autorul unei revizuiri și meta-analize anterioare a concluzionat că tapotarea EFT a condus la îmbunătățiri semnificative ale anxietății în 14 studii, dar a remarcat că au existat prea puține puncte de date care să compare EFT cu tratamentele convenționale (cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală) și că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine eficacitatea EFT în raport cu abordările consacrate.
2. Poate diminua pofta de mâncare și ajuta la pierderea în greutate.
Tapotarea EFT poate ajuta la pierderea în greutate prin crearea de schimbări în părțile creierului care activează pofta de mâncare.
Într-un studiu publicat în decembrie 2018 în OMB Integrative and Complementary Medicine, 96 de adulți supraponderali și obezi au practicat EFT tapping timp de patru săptămâni. Scanările cerebrale au arătat schimbări în partea creierului asociată cu poftele, iar participanții la studiu au raportat mai puțin interes pentru mâncare. Cu toate acestea, studiul nu a urmărit pierderea în greutate, ci doar eficacitatea potențială a utilizării EFT tapping ca instrument pentru a ajuta la atenuarea poftelor alimentare.
Acestea fiind spuse, alte studii au măsurat pierderea în greutate: 76 de persoane la dietă care au practicat EFT tapping au pierdut în medie un kilogram pe săptămână în timp ce au urmat un curs EFT online de șase săptămâni, potrivit unui studiu publicat în numărul din martie-aprilie 2018 al revistei Explore.
“Pierderea în greutate în timpul programului nu a fost dramatică, dar după terminarea programului, oamenii au continuat să piardă în greutate în următorul an”, spune co-autorul studiului Dawson Church, PhD, fondator și CEO al EFT Universe, o organizație de formare, certificare și educație EFT. (Participanții au primit vizite lunare de susținere prin telemedicină după încheierea cursului de șase săptămâni). Aceasta este o afacere destul de importantă, continuă el, deoarece mulți oameni care pierd în greutate în cadrul unui program sfârșesc prin a o recâștiga la loc odată ce programul s-a încheiat. “EFT este una dintre puținele metode în care continuă să piardă [în greutate] după experiența inițială”, spune Dr. Church.
3. Stimuleaza concentrarea, reduce anxietatea de performanță și pentru a îmbunătăți concentrarea.
De exemplu, un studiu trecut (PDF) la jucători de baschet din liceu și din facultate a constatat că cei care au exersat tapping timp de 15 minute și-au îmbunătățit performanța la aruncările libere cu o medie de aproape 21%. Între timp, cei din grupul de control au înregistrat o scădere de aproape 17% a performanțelor la aruncările libere. Acest studiu sugerează că EFT tapping poate fi o metodă viabilă de a calma mintea și de a crește concentrarea mentală în situații de zi cu zi cu presiune ridicată (de exemplu, pentru a performa într-un meci sau pentru a face o prezentare la serviciu).
4. Ajută la tratarea PTSD și a traumelor într-un cadru clinic
EFT poate fi o opțiune de tratament eficientă pentru unele persoane cu PTSD și traume.
EFT poate fi folosită pentru a ajuta pacienții “să proceseze amintirile din trecut care au cauzat trauma sau PTSD, iar apoi să se poată gândi la aceste amintiri fără [sau mai puțin] suferință fizică sau psihologică”, spune Dr. Stapleton.
Într-un studiu anterior, 58 de veterani militari cu PTSD care au efectuat terapia EFT, pe lângă tratamentul convențional, au înregistrat o reducere semnificativă a scorului PTSD (de la 65 la 34 în medie).
În concluzie, EFT poate fi folosit practic in tratarea oricarei probleme care are o latura emotionala. EFT este aplicat cu un succes deosebit in:
- adictii (tigari / fumat, alcool, droguri, mancare)
- anxietate, atacuri de panica, stari de neliniste
- depresie, stari depresive, tristete
- alergii
- obsesii, ganduri compulsive
- dislexie
- manie, furie
- cresterea imaginii de sine, incredere
- eliminarea fricilor, fobii
- stres, stress management
- insomnii
- amintiri negative, traumatizante, traume
- pierderea unor persoane dragi, traume
- durere fizica de orice gen
- cresterea performantelor sportive
- abuzuri (sexuale, fizice etc.)
Terapia de cuplu și EFT
Terapia centrată pe emoții (EFT) este un tip de terapie pe termen scurt care este utilizată pentru a îmbunătăți atașamentul și legătura în relațiile dintre adulți. Această abordare a terapiei de cuplu a fost dezvoltată de medicii Sue Johnson și Les Greenberg în anii 1980 și își are rădăcinile în cercetările privind dragostea ca legătură de atașament.
Deși este adesea utilizată pentru cupluri, a fost adaptată și pentru a fi utilizată cu familiile. Acest tratament poate ajuta cuplurile și membrii familiei să formeze o legătură emoțională mai sigură, ceea ce poate duce la relații mai puternice și la o comunicare îmbunătățită.