Hua Tuo - cel mai remarcabil chirurg din istoria Chinei, promotor al qi gong-ului medical

Hua Tuo (aproximativ 145-208 d.Hr.) este cunoscut drept cel mai remarcabil chirurg din istoria Chinei.

El este considerat unul dintre cei mai mari medici din istoria Chinei,  “pionier al chirurgiei” și promotor al qi gong-ului medical.

Statuia lui Hua Tuo se află astăzi în fața Colegiului de Medicină Tradițională Chineză din China.

Cronicile epocii relatează despre faimoasele sale operații (laparotomie, litotomie, grefe de organe, rezecții intestinale) realizate sub anestezie cu cânepă indiană. De asemenea, Hua Tuo a inventat și a introdus sutura post-chirurgicală, ungerea inflamațiilor, tratamentul împotriva ascaridiozei.

Trăind în timpul perioadei târzii a dinastiei Han de Est, Hua Tuo a asistat la corupția guvernului, la apariția dictatorilor militari, la inundații și secetă, fără luarea măsurilor adecvate de prevenire și atenuare, precum și la dezastre epidemice. Hotărât să contribuie la viața oamenilor de rând, Hua Tuo a ales să devină medic în defavoarea unei cariere de oficial guvernamental.

 

qi-gong-medical-seminarii-tabere-Zhu-Sha-Zhang-Nei-Jin-Cele-13-forme-Huashan-mihai-moisoiu-psiholog-suceava-falticeni-brasov-cabinet-de-psihologie-Hua-Tuo.jpg

Hua Tuo a practicat medicina în orașul său natal și a tratat mulți pacienți. El a crezut în simplitate și a utilizat întotdeauna metodele cele mai simple pentru a vindeca. Potrivit povestirilor, acesta putea lua cantitatea exactă de plante fără a folosi cântarul. În cazul în care trebuia să recurgă, pe lângă medicamente, și la acupunctură, aplica acele numai într-unul sau două locuri, cu efecte semnificative. De asemenea, el practica qi gong-ul medical și îi învăța pe oameni cinci serii de mișcări, care imită diverse animale: tigrul, cerbul, ursul, maimuța, cocorul denumite sugestiv “Exercițiile celor cinci animale”, sistem care este încă practicat de oameni în China de astăzi. Astfel, Hua Tuo a fost unul dintre primii medici care a recomandat qi gong-ul medical drept metodă de vindecare și menținere a sănătății.

Hua Tuo este considerat a fi descoperitorul anestezicelor, cu ajutorul cărora a efectuat mai multe operații. Legenda spune că odată a deschis intestinele unui pacient, a eliminat țesuturile bolnave, a curățat interiorul, iar apoi le-a cusut. Pacientul a rămas inconștient pentru câteva zile până când i-a mai trecut durerea. Apoi și-a revenit.

Hua Tuo este, de asemenea, cunoscut pentru munca sa de pionierat în hidroterapie și fizioterapie. Cu toate acestea, în acea perioadă de haos, faima sa nu i-a adus noroc, deoarece i-a atras atenția faimosului conducător de oști Cao Cao (155 – 220).. Cea mai puternică figură politică a momentului suferea de migrenă și i-a cerut lui Hua Tuo să fie medicul său personal. Acest lucru era împotriva voinței lui Hua Tuo, care practica medicina pentru oamenii obișnuiți, dar nu a reușit să scape. Cao Cao a devenit suspicios după ce a auzit zvonuri că Hua Tuo era foarte respectat de generalul Guan Yu, pe care acesta l-a vindecat odată de o rană fatală provocată de o săgeată.

Durerile de cap ale lui Cao Cao s-au agravat, în ciuda ușurării temporare oferite de acupunctură și i-a cerut lui Hua Tuo sa îl vindece complet. Propunerea lui Hua Tuo de a-i face o operație pe creier, ajutat de anestezice a fost privită, de Cao Cao ca o încercare flagrantă de asasinat. Din furie, l-a băgat pe Hua Tuo în închisoare, unde să-și aștepte execuția. Hua Tuo a murit în închisoare.

Se spune că în închisoare, Hua Tuo și-a notat experiența sa medicală pe pergament și l-a rugat pe temnicer să-l transmită discipolilor săi. Nu este clar dacă temnicerul a refuzat și a ars pergamentele de teamă sau le-a ars însuși Hua Tuo, dar valoroasa expertiză medicală a fost pierdută. 

Close Menu
RSS
Follow by Email
Pinterest