Li Shizhen - părintele medicinei tradiționale chineze, promotor al qi gong-ului medical

Li Shizhen (1518-1593) a fost un cunoscut savant medical, cu un prestigiu ca al lui Leonardo da Vinci în occident. S-a născut în Hubei în 1518, la mijlocul erei Ming, într-o perioadă de relativă prosperitate.
El este cunoscut mai ales pentru că a lucrat, cea mai mare parte a vieții sale, la tratate medicale, dar și pentru publicarea unei enciclopedii foarte lungi de medicină naturală numită Bencao Gangmu. Textul din Bencao Gangmu este extrem de detaliat și organizat și este produsul a zeci de ani de studiu al cărților rare și al textelor medicale. Li Shizhen a adăugat propria sa înțelegere, derivată din propria practică medicală și din cunoștințele familiei lui. A făcut călătorii de cercetare și pentru a intervieva oameni învățați.
Atât tatăl, cât și bunicul său erau medici, iar el a crescut ajutându-l pe tatăl său în practica sa. Bunicul lui Li era un doctor minunat de la țară, care se plimba cu o pungă cu ierburi și medicamente și vindeca oamenii. Tatăl său era medic și un savant care scrisese mai multe cărți. Voia ca fiul său să intre în guvern, trecând examenele imperiale. Li a studiat pentru examene și a trecut examenul la nivel de țară, dar nu a fost niciodată în măsură să susțină examenul imperial.
Când avea 27 de ani, l-a vindecat pe fiul unui prinț Chu și a fost invitat să fie medic și oficial în acea curte. Câțiva ani mai târziu, a devenit membru oficial al Institutului Medical Imperial din Beijing. În timpul anului petrecut acolo, a avut acces la unele texte medicale rare și vechi. A văzut, de asemenea, că textele medicale disponibile aveau inexactități și se contraziceau reciproc și că cunoștințele medicale nu erau bine definite. Li Shizhen a vrut să compileze informații corecte într-un sistem logic de organizare; a vrut să cerceteze toate cunoștințele disponibile și să scrie cel mai precis text medical natural scris vreodată. A considerat că, în general, textele medicale disponibile erau inexacte și chiar aveau o dezinformare periculoasă.
Pentru a-și cerceta cartea, a călătorit intens și a dobândit experiență de primă mână cu multe plante medicinale și remedii populare regionale, și a consultat sute de cărți. A lucrat la acest text timp de zeci de ani.
Cartea lui a fost atât de fin detaliată și a listat atât de multe plante diferite, minerale medicinale și părți de animale medicinale încât cartea lui era foarte lungă și prea mare și grea pentru a fi folosită de medicii călători.
Textul a fost împărțit în mai multe volume. În ceea ce privește exactitatea și exhaustivitatea sa, multe materiale nu erau utile practicienilor obișnuiți, deși erau utile pentru referință savantă. Acesta include materiale despre înțelegerea sa despre geologie, fizică și alte subiecte. Este utilă și pentru că a inclus o listă foarte lungă de referințe. Cartea Bencao Ganmu este considerată cea mai mare realizare științifică din epoca Ming.
În total, scrierea și publicarea cărții Bencao Ganmu a luat treizeci sau patruzeci de ani. După ce a murit, o imprimerie privată a scos o copie de proastă calitate. Li Shizhen a vrut ca această carte să fie tipărită de către stat, dar nu s-a întâmplat așa. Cu toate acestea, o ediție cu ilustrații bune a fost publicată chiar înainte de invazia lui Manchu, în 1644. Lucrarea a fost apoi recunoscută ca o capodoperă și a fost tipărită de mai multe ori între anii 1600 și 1700. A devenit textul standard de referință pentru medicină naturistă.
Li Shizhen a scris și alte unsprezece cărți despre subiecte medicale, din care trei au supraviețuit până în prezent. Una a fost despre diagnosticarea pulsului, numită Pinghu Maixue, o carte foarte apreciată. Li Shizhen iese în evidență ca un savant foarte muncitor, care a încercat să ajute oamenii scriind cele mai bune cărți medicale.
A subliniat că practicarea qi gong-ului medical este esențială pentru experimentarea directă a cele opt canale extraordinare. Această experiență a qi gong-ului intern permite înțelegerea modul în care funcționează cele opt canale extraordinare și dezvoltarea capacității de a percepe starea lor actuală, care devine parte a modelului de diagnostic și contribuie la înțelegerea modului de aplicare a lor în practica clinică. Marele doctor a declarat în cartea sa „Un studiu asupra celor 8 meridiane extraordinare” („Qi Jing Ba Mai Kao”) că „Condițiile interne și canalele pot fi percepute de cei care pot vedea lucrurile prin viziune internă.” Această teză faimoasă indică relația dintre qi gong-ul medical și meridiane. deoarece viziunea internă asupra meridianelor vine odată cu avansarea în cultivare prin practica qi gong-ului medical.