Ce analizăm:
1! strângerea de mână a celor doi;
Palma lui Enrique Pena Nieto este poziţionată oblic deasupra şi strânge palma lui Donald Trump. La prima vedere am fi tentaţi să spunem conform regulilor de bază a limbajului nonverbal cu privire la strângerea de mână, că Enrique Pena Nieto are o atitudine dominantă şi Donald Trump este cel care a pierdut din start controlul aceste negocieri cu caracter politic. Oare este chiar asa?
2!a – 2!b deplasarea cotului lui Enrique Pena Nieto;
Dacă analizăm:
- unghiul mare dintre braţul şi antebraţul drept al lui Enrique Pena Nieto;
- faptul că braţul acestuia este practic tras spre Donald Trump de mişcarea mâinii acestuia, care apare în fotografie cu braţul drept lipit de trunchi şi având un unghi mic de deschidere al braţului cu antebraţul; Putem concluziona că Enrique Pena Nieto este “preluat” de Donald Trump asemenea unei “domnisoare invitate la dans “.
3! deplasarea umărului la Enrique Pena Nieto;
Să privim cum este deplasat braţul drept al lui Enrique Pena Nieto în raport cu umărul acestuia. Enrique Pena Nieto este “al lui” Donald Trump.
4! orientarea trunchiului la Donald Trump;
Trunchiul lui Donald Trump este aplecat spre în faţă, dar nu într-o postură de subordonare ci una de “recunoaştere” a lui Enrique Pena Nieto. Acest “Vino la mine, dar să nu uiţi cine e tata aici şi cine e fiul!” este acceptat la nivelul raportului de dominare-acceptare de către Enrique Pena Nieto.
5! deplasarea bazinului spre înapoi şi poziţia cu mâna în buzunar la Donald Trump;
Donald Trump se apleacă spre în faţă pentru a prinde mâna lui Enrique Pena Nieto şi “a-l trage la el“. El nu se deplasează spre Enrique Pena Nieto ci se întinde spre “a-l apuca” şi “a-l aduce la el” de aici şi deplasarea spre înapoi a bazinului la Donald Trump.
Enrique Pena Nieto nu e foarte important pentru Donald Trump. Doar este în faţa lui şi îl vrea mai aproape. Îşi permite acest comportament pentru că este clar dinainte cine e “tata” şi cine e “fiul“!
6! poziţia gâtului şi deplasarea lui la Enrique Pena Nieto;
Uşor deplasat în faţă, gâtul lui Enrique Pena Nieto şi focalizarea privirii spre în faţă şi uşor în jos, arată clar că acceptă poziţia de subordonat.
7! deplasarea zonei gâtului la Donald Trump;
Structura compactă a capului şi gâtului lui Donald Trump arată o atitudine de “baiat de forţă” care a facut în trecut legea în diferite medii…mai obscure. Această atitudine posturală e cam prea grosieră pentru mediul diplomatic care în mare e puţin mai…”slefuit“!
8! spaţiul de comunicare dintre Donald Trump şi Enrique Pena Nieto;
Enrique Pena Nieto pare că a vrut să menţină un spaţiu de comunicare mai protocolar, însă Donald Trump a avut o atitudine de “Vino la mine! Eşti al meu! Lasă distanţele şi atitudinea de preşedinte = preşedinte!“.
Concluzie:
Având în vedere că e vorba de Mexic şi Statele Unite ale Americii…ce putea face mai mult Enrique Pena Nieto? Putea la nivel nonverbal să adopte un rol mult mai puternic, chiar dacă la nivel de discuţii şi negociere politică şi diplomatică inegalitatea strategică e evidentă. Enrique Pena Nieto “a pierdut bătălia înainte ca aceasta să înceapă” şi nu a ţinut cont de faptul că uneori o atitudine puternică adoptată la nivel nonverbal poate aduce beneficii nesperate chiar şi atunci când “statura politică” a celor doi e atât de inegală!
CABINET INDIVIDUAL DE PSIHOLOGIE
MOISOIU MIHAI MARIUS
Tel: 0753937223
Mail: mmmoisoiu@gmail.com