ZECE  MOTIVE PENTRU CARE RELAŢIILE DE CUPLU SE DESTRAMĂ

ZECE MOTIVE PENTRU CARE RELAŢIILE DE CUPLU SE DESTRAMĂ

Puţine sunt relaţiile cele care rezistă în timp, deoarece viaţa armonioasă de cuplu cere anumite sacrificii şi investiţii periodice din partea celor doi, legate de afectivitate, timp alocat, atenţie şi sinceritate.

În continuare, vă prezentăm 10 aspecte ce ar trebui evitate pentru ca relaţia dumneavoastră să rămână una echilibrată şi plină de iubire:

Infidelitatea în cuplu – Unele cupluri consideră că şi a flirta cu cineva se poate numi că ţi-ai înşelat partenerul. Este necesară, în acest caz, o discuţie sinceră şi deschisă între cei doi iubiţi pentru a stabili nişte reguli clare şi a cunoaşte în totalitate părerea celuilalt.

Interesul excesiv faţă de partener – Nu este necesar şi benefic pentru o relaţie ca cei doi să se sune şi să se verifice de zeci de ori pe zi, nici să exteriorizeze permanent, un exces de afectivitate faţă de celălalt. Sarea şi piperul într-o relaţie e dată de inteligenţa de a alterna stări de o intensitate diferită, capabile să menţină o atracţie pe termen lung în cuplu.

Observaţii, critici, dezaprobare – Nimeni nu e perfect şi nu realizează totul perfect. În viaţa de cuplu este necesar să încercăm să fim toleranţi şi să nu recurgem la critici nesfârşite şi răutăcioase, generate pe fondul neputiinţei de a accepta şi tolera defectele celuilalt. Mai bine ne focalizăm şi apreciem calităţile persoanei iubite. Este mult mai constructiv!

Iubirea confundată cu gelozia – Multe persoane confundă gelozia cu iubirea şi dacă partenerul nu e măcar un pic gelos, consideră că iubirea nu mai e la fel de puternică. De cele mai multe ori gelozia e generată de apariţia unor frustrări, incertitudini şi nesiguranţe şi în nici un caz nu are vreo legătură cu iubirea.

Aducerea periodică în discuţie a subiectelor legate de foştii parteneri – Este benefic pentru o relaţie să povestim celuilalt, daca dorim, câte ceva despre fostele relaţii în care am fost implicaţi. Însă, totul trebuie realizat cu măsură, deoarece persona iubită s-ar putea considera comparată cu foştii parteneri de cuplu.

Comunicarea deficitară la nivel de cuplu – Comunicarea asertivă este cheia unei relaţii armonioase de cuplu. Totuşi, de la vorbe la fapte e cale lungă, deoarece toţi venim în relaţie cu anumite frustrări, blocaje, mentalităţi şi toate acestea ne închid multe canale de comunicare. Este necesar ca cei doi iubiţi să facă eforturi permanente de depăşire aceste bariere.

Indiferenţa faţă de persoana iubită – “Indiferenţa doare cel mai mult!” Această expresie este binecunoscută, dar cu toate acestea în multe cupluri, indiferenţa se manifestă din plin. Micile gesturi de tandreţe, atenţia faţă de celălalt în cele mai marunte situaţii de viaţă, sunt necesare pentru asigurarea unei relaţii armonioase de cuplu.

Plictiseală, rutină, inerţie – Este util să avem în cadrul relaţiei de cuplu iniţiativa unor activităţi spontane, care să aducă efervescenţă şi noutate în cuplu. Toate acestea, îl vor stimula pe celălalt şi îl vor face să manifeste mai multă iubire şi afecţiune.

Minciunile în viaţa de cuplu – Minciunile sunt principala cauză a multor relaţii destrămate, deoarece duc la pierderea încrederii în celălalt. Trebuie să realizăm că între o minciună “nevinovată” şi una foarte serioasă nu este nici o diferenţă, deoarece ambele au puterea de a frânge inima cuiva.

Degradarea „stării de început” şi apariţia plictiselii pe plan sexual – Într-o relaţie de lungă durată, după ceva vreme, pasiunea tinde să nu mai e la fel de intensă şi apare plictiseală. Este uşor să reaprindem focul iubirii, dacă privim totul dintr-o perspectivă diferită şi anume că „a face dragoste e o artă” şi că „pe un artist, opera saîl fascinează şi îl atrage permanent, neconsiderând-o niciodată…terminată”!

 

Psiholog Mihai Marius Moisoiu
Tel: 0753937223
Mail: training.reality@gmail.com
Site: www.mihaimoisoiu.ro

Close Menu
RSS
Follow by Email
Pinterest