Sun Simiao - Regele medicinei chineze, promotor al qi gong-ului medical

Sun Simiao, numit și Regele Medicinei Chineze sau ”Doctorul Ceresc Sun”, a fost un medic renumit din dinastia Tang.

Sun Simiao s-a născut în timpul Dinastiei Wie, legenda afirmând că a trăit 141 de ani – probabil și pentru că ar fi practicat o disciplină de tip qi gong medical cunoscută pentru multiplele beneficiile asupra sănătății și longevității.

Sun s-a decis să studieze medicina, pentru că el însuși fusese în tinerețe deseori bolnav. Era un bun cunoscător al artelor clasice chineze, al istoriei, precum și al filozofiei.

La vârsta de șapte ani putea deja învăța ”în fiecare zi mii de propoziții”. Datorită abilității sale de a învăța zilnic un text de peste o mie de cuvinte, el a fost considerat un copil cu totul special (la vremea respectivă lumea spunea că are daruri divine). La vârsta de 20 de ani, Sun Simiao putea să discute la nivel ridicat despre teoriile filozofilor Lao Zi și Zhuang Zi, cunoscând îndeaproape budismul.

Se spune că Sun a refuzat pe timpul Dinastiei Tang să fie funcționar guvernamental chiar după ce Împăratul Li Shimin din Dinastia Tang l-a căutat personal. Sun Simiao este renumit datorită experiențelor sale clinice ale și a teoriilor medicale pe care le-a fondat.

Sun Simiao a avut două lucrări mari: una se numea ”Rețetele prețioase de o mie de liang” (Liang este o monedă care nu se mai folosește) și cea de-a doua – ”Rețetele complementare de o mie de liang”.

Sun Simiao a scris în cursul viețile sale peste 80 de cărți. Pe lângă cele două volume menționate mai sus, el a mai compus și lucrarea ”Comentarii pe marginea lucrărilor lui Lao Zi și Zhuang Zi“. Aceste lucrări tratează, printre altele, teme legate de somn, destin și mulțumire.

Numai lucrarea ”Rețetele complementare de o mie de Liang” cuprinde 30 de volume și tratează 232 de teme medicale.

Sun Simiao spunea: ”O viață umană este extrem de prețioasă; mai valoroasă decât o mie de liang în aur”. În mod corespunzător, el a pus pe cartea sa două ideograme ”Qian Jin” (o mie de Liang în aur). Lucrarea cuprinde o colecție de 5.300 de rețete și a constituit o piatră de hotar a medicinei chineze a Dinastiei Tang.

A doua lucrare a fost scrisă la o vârstă înaintată – fiind o completare la ”Rețetele prețioase de o mie de liang”. A divizat întreaga carte în 189 de teme, care acopereau peste 2.900 de rețete. Descrie peste 800 de medicamente și oferă căi efective de tratare a bolilor febrile, atacuri cerebrale, acnee și ulcerații.

Sun Simiao considera că un doctor ar trebui să trateze pacienții ca pe cei dragi.

Sun Simiao era de părere că medicina necesită bunătate și bunăvoință. În cartea sa ”Dreptatea și devotamentul marilor medici”, el scria: ”Atunci când un doctor măreț tratează un pacient, el trebuie să se concentreze, să ajungă la liniște și să se elibereze de dorințe și căutări”. În primul rând trebuie să aibă o inimă bună, pentru a se putea dedica eliberării pacientului de suferința bolii. Un doctor trebuie să trateze pacienții în mod egal, indiferent de statutul social, bogați sau săraci, bătrâni sau tineri, frumoși sau urâcioși, prieteni sau dușmani, chinezi sau străini, inteligenți sau proști. Ar trebui să-i trateze ca pe cei dragi”.

Bazele tratamentelor sale aveau o abordare holistică. El credea că cineva ar putea fi liber printr-o artă înaltă în îngrijire și printr-o recuperare reușită. Atâta timp cât un “doctor bun tratează bolile cu rețete și acupunctură, boala pacientului va fi vindecată, iar catastrofele pe pământ vor fi prevenite”, spunea deseori Sun Simiao.

Sun Simiao a acordat o atenție deosebită ginecologiei și pediatriei. El a scris trei volume privind ginecologia și două volume despre pediatrie, ca parte a cărții sale “Rețete complementare”.

El a scris cea mai veche enciclopedie pe teme medicale din China. Acesta acoperă o gamă largă de categorii – de la teoriile medicale de bază la diferite subiecte clinice, de la teorii și metode până la prescrierea de rețete și medicamente.

Cartea descrie tratamentele clasice într-o categorie, în timp ce o altă categorie conține formulele și prescripțiile empirice ce erau folosite în rândul populației. Această carte conține punctele principale de vedere ale diferitelor școli și se adresează persoanelor cu medii educaționale diferite.

Lucrarea este chiar și astăzi populară în rândul chinezilor.

O mare parte din conținutul cărții continuă să joace un rol principal în știință și îi conferă o mare valoare științifică. Este de fapt un mare câștig pentru medicina tradițională chineză.

Sun Simiao punea preț pe păstrarea sănătății prin practicarea zilnică a qi gong-ului medical și elevarea planului moral. Tot el vorbește despre importanța majoră a masajului feței în practica de qi gong medical. Acest tip de masaj, spune acesta, poate preveni bolile și conferă longevitate. La cei peste 100 de ani ai săi, el se bucura de un auz și un văz foarte bune. El a combinat idei ale întreținerii sănătății din confucianism, taoism și cele din India antică și cu cele ale medicinei tradiționale chineze.

A propus multe metode de păstrare a sănătății, multe valabile și în ziua de azi. “Trebuie să vă mențineți o stare de spirit echilibrată, nu numai să vă străduiți să obțineți recunoașterea să vă urmați propriul interes. Fiți precauți în aportul de alimente și mâncați și beți cumpătat, atenție la circulația qi-ului și a sângelui, nu fiți leneși și nemișcați. Duceți o viață obișnuită și nu încălcați legea naturii.”

Sun Simiao a fost inventatorul cateterului tubular urinar. Unul dintre pacienții săi nu putea să elimine urina. Când l-a văzut pe pacient că avea dureri extreme, Sun s-a gândit: ”Oricum este prea târziu pentru a-l trata medicamentos. Dacă ar exista o posibilitate de a-i introduce o țeavă în vezica urinară, atunci el ar putea elimina urina probabil pe cale naturală.” El a văzut un copil suflând într-un pai făcut dintr-o plantă. Paiul era extrem de subțire, lung și moale. Sun s-a decis să-l folosească și să încerce. Așa cum se așteptase, urina a ieșit afară. Burta umflată a pacientului s-a retras și boala a dispărut.

Prin cultivarea corpului său prin qi gong medical, a moralității sale, prin virtutea sa și prin talentul său, Sun Simiao a devenit o mare personalitate și a fost respectat de multe generații de oameni.

Close Menu
RSS
Follow by Email
Pinterest