CE TREBUIE SĂ ŞTIM DESPRE DEPRESIE! – PSIHOLOG SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI

CE TREBUIE SĂ ŞTIM DESPRE DEPRESIE! – PSIHOLOG SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI

CE TREBUIE SĂ ŞTIM DESPRE DEPRESIE! – PSIHOLOG SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI

Cum putem ajuta o persoană ce suferă de depresie? Cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a ajuta o rudă sau un prieten care suferă de depresie, este să îl susţinem în demersul de a găsi un terapeut  care să îi recomande un tratament adecvat. Uneori este necesar să realizăm o programare în numele persoanei care suferă de depresie şi să îl însoţim la cabinetul de terapie. Următorul lucru important este oferirea suportului emoţional ce constă în calmul,  înţelegerea şi căldura cu care înconjuram persoana ce suferă de depresie.

PSIHOLOG SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI

Încercaţi să implicaţi persoana în diferite conversaţii şi să o ascultaţi cu atenţie şi interes. Nu îl contraziceţi în ceea ce spune şi nu fiţi depreciativi. Prezentaţi-i situaţia reală şi oferiţi-i ajutorul de care are nevoie. Îndrumaţi-l spre un bun duhovnic pentru îndrumare spirituală şi susţinere religioasă.

Nu minimalizaţi importanţa gândurilor negative şi informaţi întotdeauna terapeutul despre ele. Încurajaţi persoana să iasă din casă, luaţi-o la plimbare, la cinematograf, la o sală de sport, implicaţi-o în orice altă formă de activitate şi dacă refuză reluaţi propunerea dupa o perioadă de timp. Pe moment prea multe insistenţe pot duce la agravarea sentimentelor de inadecvare şi eşec.

Evitaţi să-i spuneţi: “fă lucrurile singur”, “trebuie să-ţi asumi aceste responsabilităţi” trebuie să faci ceva pentru a ieşi din această stare”. Nu ignoraţi niciodată comentariile legate de suicid şi comunicaţi aceste informaţii terapeutului care îl tratează pe prietenul sau ruda dumneavoastră.

Dacă sesizaţi că persoana nu doreşte să participe la diverse activităţi alături de dumneavoastră, încurajaţi-o să-şi reia individual activităţile care-i plăceau cum ar fi: sportul, muzica, plimbările şi nu încercaţi să fortaţi o persoană depresivă să se implice în prea multe activităţi şi prea repede.

PSIHOLOG SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI

Nu acuzaţi persoana depresivă de faptul că, doar pretinde că este bolnavă şi că de fapt se complace într-o stare de inerţie şi negativism şi nu va aşteptaţi să-şi revină fără un ajutor de specialitate de lunga durată.

Cei mai multe dintre persoane în măsura în care primesc tratamentul potrivit şi susţinerea emoţională necesară, se vindecă, revenind la starea lor normală de sănătate.

Dacă în 2 luni nu observăm nici o îmbunătăţire vizibilă în starea de sănătate a persoanei depresive atunci este indicat să căutăm o altă metodă de tratament şi să mai cerem sfatul unui alt specialist.

Este recomandat să evitaţi deplasarea pe la mai mulţi terapeuţi şi nerespectarea curelor şi terapiilor indicate de primii specialişti la care aţi fost.

Această căutare permanentă a “terapeutului potrivit” încercarea mai multor terapii fără a urma o direcţie anume o perioadă mai mare de timp, bulversează pacientul şi îi dă senzaţia de neputiinţă în a gestiona eficient paşii spre vindecare.

 

CABINET PSIHOLOGIE SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI
PSIHOLOG SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI

Psiholog Mihai Marius Moisoiu
Tel: 0753937223
Mail: mmmoisoiu@gmail.com

 

Close Menu
RSS
Follow by Email
Pinterest