Limbajul nonverbal în relaţia de cuplu (I)

Limbajul nonverbal în relaţia de cuplu (I)

Atunci când dorim să conştientizăm importanţa limbajului nonverbal în cuplu este suficient să ne plimbăm într-o zi frumoasă prin parc şi să privim perechile de toate vârstele ce stau pe bănci. Dacă suntem atenţi, vom observa că nivelul de atractivitate şi armonia dintre două persoane se poate sesiza din ceea ce ne transmit nonverbal corpurile lor. Modul în care sunt cei doi orientaţi unul faţă de celălalt, posturile corpurilor, poziţile picioarelor şi ale mâinilor, distanţa dintre ei, toate ne oferă informaţii din care ne putem da seama de gradul de interes pe care il manifestă unul faţă de celălalt, de tensiunile existente, de cât de eficientă este comunicarea lor, cât şi de natura mesajelor afective pe care şi le transmit.

Poziţia picioarelor, de exemplu, ne oferă amănunte despre direcţia în care este orientată atenţia unei persoane. Direcţia vârfurilor tălpilor indică cu exactitate orientarea interesului persoanei în cauză. La fel, atunci când picioarele sunt încrucişate, direcţia interesului nostru este dată de gamba şi talpa piciorului poziţionat deasupra. Sunt situaţii în care cei doi parteneri îşi spun cuvinte frumoase, se ţin de mână, se privesc în ochi, însă orientarea picioarelor lor ne arată că, fie s-au certat de curând şi tensiunile nu s-au stins, fie că din anumite motive nu exprimă prin vorbe ceea ce simt cu adevărat. În alte circumstanţe, urmărind direcţia picioarelor unuia dintre cei doi parteneri sesizăm că, de fapt, interesul acelei persoane este orientat spre o altă …bancă, sau că în momentul în care el sau ea nu mai doreşte să mai continue discuţia să să rămână în preajma celuilalt, brusc, orientează vîrfurile tălpilor în direcţia în care ar dori să se îndepărteze de partener.

În analiza noastră trebuie să ţinem cont de faptul că mâncărimile apărute pe partea anterioară a coapselor unuia dintre cei doi, pot indica faptul că acesta este interesat de partener şi doreşte să se apropie mai mult în plan afectiv, fizic, iar atunci când mâncărimea coboară mai jos, pe partea anterioară a gambei, dorinţa de apropiere devine mai puternică şi solicită o satisfacere imediată a acesteia. La polul opus, mâncărimile pe partea posterioară a coapsei şi gambei ne pot indica faptul că persoana în cauză doreşte să plece, că nu se mai simte confortabil în prezenţa celuilalt. Ca o concluzie, partea anterioară a coapselor poate fi asociată cu nevoia de apropiere şi cu manifestarea interesului faţă de partener, iar cea posterioară cu nevoia de îndepărtare de celalalt, de subiectul conversaţiei, de propunerile acestuia.

Dacă în cadrul relaţiei de cuplu, cei doi sunt atenţi şi receptivi, fiecare dintre ei, la  limbajul nonverbal al celuilalt, tensiunile şi conflictele pot fi evitate cu o mai mare uşurinţă, atractivitatea dintre ei va fi refăcută, revitalizată iar comunicarea verbală se va desfăşura în acord cu ceea ce transmit la nivel nonverbal corpurile celor doi parteneri.

CE TREBUIE SĂ REŢINEM DIN ACEST ARTICOL:

  • Poziţia picioarelor ne oferă amănunte despre direcţia în care este orientată atenţia unei persoane;
  • Direcţia vârfurilor tălpilor indică cu exactitate orientarea interesului persoanei în cauză;
  • Când picioarele sunt încrucişate, direcţia interesului este dată de gamba şi talpa piciorului poziţionat deasupra;
  • Mâncărimile apărute pe partea anterioară a coapselor pot indică faptul că persoana în cauză este interesată de partener şi doreşte să se apropie mai mult în plan afectiv, fizic;
  • Când mâncărimea coboară mai jos, pe partea anterioară a gambei unei persoane, dorinţa de apropiere devine mai puternică şi solicită o satisfacere imediată a acesteia;
  • Mâncărimile pe partea posterioară a coapsei şi gambei ne pot indica faptul că persoana în cauză doreşte să plece, că nu se mai simte confortabil în prezenţa celuilalt;

CONCLUZIE: partea anterioară a coapselor poate fi asociată cu nevoia de apropiere şi cu manifestarea interesului faţă de partener, iar cea posterioară cu nevoia de îndepărtare de celalalt, de subiectul conversaţiei, de propunerile acestuia.

 

Psiholog Mihai Marius Moisoiu

Tel: 0753937223

Mail: training.reality@gmail.com

Site: www.mihaimoisoiu.ro

Close Menu
RSS
Follow by Email
Pinterest