ROLUL COMUNICĂRII ÎN CUPLU
Find ture love on internet - man and woman using computer and digital tablet on sofa

ROLUL COMUNICĂRII ÎN CUPLU

Comunicarea reprezintă poate cel mai important aspect ce are o influenţă majoră asupra longevităţii şi calităţii unei relaţii de cuplu. De multe ori, există o oarecare teamă a celor doi parteneri sau numai a unuia de a-şi împărtăşi propriile gânduri, emoţii şi sentimente. Există şi o justificare pentru o asemenea teamă, aceea că foarte mulţi oameni şi-au deschis sufletul în faţa foştilor parteneri sau a celui din prezent şi au fost respinşi. Unii au fost răniţi atât de tare, încât au refuzat să mai încerce vreodată să manifeste deschidere în comunicare.

Ca urmare, ei se interiorizează şi rămân acolo, în spaţiul personal, unde celălalt nu are acces păstrând aparenţa unui partener mulţumit, dar negând realitatea.
Teoretic pare uşor de găsit o soluţie, dar când se ajunge la practică, apar dificultăţi din cauza faptului că există multe cauze ale dizarmoniilor în domeniul comunicării în cuplu.

Cea mai frecventă cauză este aceea că nu conştientizăm modul diferit în care comunică bărbaţii şi femeile. Ele au nevoie să vorbească mai mult, să discute, să îşi exprime gândurile şi sentimentele, mai ales când este vorba de a rezolva o problemă care le macină. Pe când barbaţii nu simt neapărat această nevoie, sunt mai introvertiţi, ei se gândesc cum să găsească soluţii şi comunică mai puţin, îşi exteriorizează mai puţin gândurile şi trăirile.

A doua cauză ca importanţă, se referă la faptul că nu avem cum să venim cu o lecţie învăţată de acasă cre să ne ajute să comunicăm eficient cu partenerul. Tot ce trebuie să facem este să ne pliem fiecare pe caracterul, personalitatea şi nevoile celuilalt, să învăţăm să îi înţelegem toate mecanismele şi nevoile. Iar acest lucru este valabil pentru ambii parteneri.
Într-o relaţie este necesar ca partenerii să se cunoască foarte bine. Iar această cunoaştere o dobândesc prin comunicare şi prin conştientizarea permanentă a cauzelor ce o facilitează sau o limitează. Trebuie însă, să şi existe un interes o dorinţă de a face relaţia să meargă. Altfel, totul este în zadar. Dacă amândoi prezintă un grad ridicat de dezinteres în ceea ce priveşte relaţia lor, nu ne putem aştepta să se întâmple mare lucru şi comunicarea să fie una de calitate.
Cea mai bună metodă pe care o pot aplica cei doi este aceea de a-şi deschide sufletul, de a fi ei înşişi, naturali şi spontani.

Find deschişi şi oneşti în cadrul relaţiei, cei doi vor observa destul de repede că sinceritatea este „contagioasă“ şi partenerul va începe să se comporte la fel, va comunica mai deschis, mai relaxat şi natural, fără vreun „program“ bine stabilit, fără să mai aibă tendinţa de a controla situaţia.

Inevitabil vor exista uneori şi “paşi înapoi” sau stagnări la nivel de comunicare, ambele însoţite de tensiuni şi poate de conflicte, dar cu răbdare şi perseverenţă relaţia poate deveni din ce în ce mai armonioasă.

 

EXERCIŢIUL HAINELOR MURDARE

 IMPORTANT: Acest exerciţiu reprezintă atât o modalitate eficientă de a ne elibera de încărcăturile emoţionale negative ce tind să se acumuleze zilnic, cât şi un procedeu util în procesul terapeutic de eliminare a efectelor negative ale unor evenimente dramatice din trecut ce se manifestă în plan emoţional.

Înainte de a începe închidem televizorul, radioul, închidem telefonul, pentru a nu fi deranjaţi. Ne aşezăm într-o poziţie cât mai comodă pe un scaun şi păstrăm spatele drept pe întreaga durată a efectuării exerciţiului.

Ne relaxăm profund, corpul este destins, muşchii sunt toţi relaxaţi. Închidem ochii, spunem o rugăciune şi ne vizualizăm îmbrăcaţi cu o haină murdară, ruptă, zdrenţuită, o haină în care s-au impregnat toate supărările, oboseala, stresul şi amărăciunile din trecut. Vizualizăm cum creştetul capului nostru, devine din ce în ce mai luminos şi treptat acolo se formează o sferă de lumină alb strălucitoare ce se măreşte din ce în ce mai mult. Lumina alb strălucitoare  se  revarsă în valuri în tot corpul nostru şi spală aceste haine murdare, mintea, inima şi corpul, le spală de stres, de supărări, necazuri, gânduri negative, de boli etc. Spălate de valurile de lumină, hainele noastre, fiinţa noastră devin strălucitoare, luminoase, albe, curate, devin impregnate cu calm, relaxare, sănătate, echilibru, iubire, generozitate şi toleranţă. Ne vizualizăm sănătoşi, armonioşi, plini de energie, iniţiativă, iubire şi optimism. Hainele cele curate şi luminoase, mintea noastră eliberată de gânduri negative, inima noastră purificată de amintiri şi emoţii dureroase din trecut sunt perfecte pentru a ne însoţi, susţine şi proteja în noile experienţe în care viaţa ne va purta. Ne simţim protejaţi, renăscuţi, parcă plini de o energie nouă, desprinşi de trecut care a fost curăţat de pe hainele noastre, din noi. Percepem o eliberare totală de trecutul nostru, de condiţionările şi limitările lui. Respirăm amplu de câteva ori, deschidem ochii, spunem o rugăciune şi revenim la activităţile zilnice.

MENŢIUNE:

Acest exerciţiu are „darul” de a ne purifica treptat subconştientul şi a ne elibera de blocaje, temeri, dificultăţi în comunicare,  putând fi practicat şi în perioada posttraumatică de până  la 9-12 ori pe zi (la recomandarea terapeutului), începând cu trezirea de dimineaţă şi încheind seara, înainte de culcare. Pentru a  se obţine beneficii maxime, recomandăm practicarea acestui exerciţiu în combinaţie cu tehnicile de respiraţie şi exerciţiile de purificare şi armonizare a meridianelor energetice. Practicat înainte de o şedinţă de consiliere, acesta ne pregăteşte şi ne armonizează planurile afectiv şi mental pentru a demara procesul de vindecare.

 

AFIRMAŢII POZITIVE:

Permanent „dezbrăcăm” energiile murdare, supărările, necazurile, tensiunile, gândurile negative şi ne „îmbrăcăm” în sănătate, echilibru, compasiune şi calm!

Permanent abandonăm tensiunile şi gândurile negative şi suntem din ce în ce mai echilibraţi şi mai armonioşi!

 

Psiholog Mihai Marius Moisoiu
Tel: 0753937223
Mail: training.reality@gmail.com
Site: www.mihaimoisoiu.ro

Close Menu
RSS
Follow by Email
Pinterest