CUM COMBINĂM ALIMENTELE – PSIHOLOG SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI

CUM COMBINĂM ALIMENTELE – PSIHOLOG SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI

 

Combinarea corectă a alimentelor este esenţială în dobândirea şi păstrarea unui corp sănătos la orice vârstă. La baza acestor compatibilităţi, respectiv incompatibilităţi alimentare stau două aspecte esenţiale.
Primul aspect este cel al compatibilităţii secreţiilor enzimatice. Transformările chimice la care sunt supuse alimentele în cursul digestiei se efectuează în prezenţa unor enzime existente în secreţiile produse de glandele digestive.

Compoziţia enzimatică a acestor secreţii este influenţată de natura alimentelor consumate. Spre exemplu, dacă ingerăm mai mult amidon (Ex. cereale, cartofi) acesta va induce o creştere a concentraţiei de amilază în secreţiile salivară şi pancreatică (amilaza fiind enzima care descompune amidonul).

Al doilea aspect al compatibilităţii alimentare: alimentele, pentru a fi asimilate necesită timpi de digestie diferiţi. De exemplu, fructoza şi glucoza din fructe nu suferă nicio degradare chimică prealabilă: sunt direct asimilabile. Amidonul suferă întâi acţiunea amilazei salivare, iar apoi şi a celei pancreatice, transformându-se în maltoză, care sub influenţa maltazei intestinale trece în glucoză simplă, care se poate absorbi. Astfel digestia amidonului este mult mai lungă decât cea a fructozei sau glucozei din fructe şi necesită şi mai multă „muncă” din partea organismului.

Fructele acide/acre se digeră mai lent decât cele semiacide sau dulci. Legumele verzi se digeră destul de repede întrucât nu au o concentraţie prea mare de proteine, lipide sau acizi.

PSIHOLOG SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI

În continuare vă prezentăm câteva asocieri indicate şi asocieri nerecomandate:

Amidon – acizi. Digestia amidonului (cereale, cartofi) debutează în cavitatea bucală sub acţiunea amilazei salivare. Acizii împiedică acest proces.
Amidon – proteine. Proteinele necesită, pentru hidroliza lor, suc gastric care împiedică activitatea amilazei salivare, ce acţionează asupra amidonului. De exemplu, este de evitat, pe cât posibil, asocierea cerealelor sau cartofilor cu brânză, a pâinii cu iaurt.
Amidon – glucoză. Este o asociere între două glucide cu timpi de digestie diferiţi. Nu vă grăbiţi să asociaţi deci, cerealele cu fructe!
Amidon – legume verzi. Legumele verzi nu favorizează, dar nici nu îngreunează digestia amidonului. Sunt însă recomandate aceste asocieri, deoarece legumele verzi aduc vitamine, săruri minerale şi oligoelemente, care ajută utilizarea ulterioară în organism a compuşilor rezultaţi din degradarea amidonului.


Amidon – apă. Apa poate dilua sucurile digestive, încetinind digestia amidonului. Totuşi, hidroliza amidonului necesită o anumită cantitate de apă, care ar trebui, însă, să fie deja disponibilă în ţesuturi, deci să parvină organismului în afara mesei propriu-zise, graţie menţinerii unui echilibru hidric sănătos (minim 1,5 litri/zi).
Amidon – lapte. Laptele necesită un mediu acid pentru a fi digerat, fapt care se opune degradării amidonului. În cazuri extreme, laptele mâncat cu pâine poate provoca chiar şi o indigestie.
Proteine – grăsimi. Grăsimile inhibă secreţia sucurilor digestive, încetinind digerarea proteinelor. De evitat această asociere mai ales în cazul persoanelor obosite.
Proteine – legume verzi este o asociere foarte bună. De exemplu: brânză albă cu praz sau ouă (nu maioneză care are grăsimile provenite din ulei) cu dovlecei.

Lipide – amidon este compatibilă asocierea grăsimilor cu amidonul, de exemplu cartofi fierţi, amestecaţi cu ulei sau unt uşor încălzit sau cu fulgi de ovăz sau alte cereale.
Lipide – legume verzi este o asociere recomandată.
Lipide – Glucoză. Lipidele încetinesc absorbţia glucozei, care este una dintre cele mai rapide. În cazul asocierii de alimente incompatibile se pot declanşa uneori fenomene de fermentaţie a glucidelor care produc balonări şi crampe abdominale, constipaţie sau diaree sau procese de putrefacţie a proteinelor ce generează compuşi toxici pentru organism.

 

CABINET  PSIHOLOGIE SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI

PSIHOLOG SUCEAVA, BRAȘOV, FĂLTICENI

Psiholog Mihai Marius Moisoiu
Tel: 0753937223
Mail: mmmoisoiu@gmail.com

Close Menu
RSS
Follow by Email
Pinterest