Deşi venirea pe lume a unui copil este un moment de bucurie pentru majoritatea femeilor, multe dintre ele nu sunt pregătite să înfrunte o posibilă depresie după naştere. Tristetea, teama, gândurile negre – sunt sentimente care par să înnoureze cerul fericirii de după naştere.
Unele mame încearcă aceste sentimente într-o formă uşoară numită “variaţii de dispoziţie postpartum”, care dispare în decurs de câteva zile. Altele însă, trec printr-o etapă numita “depresie postpartum”.
Pentru combaterea cu succes a acestor episoade ce afectează echilibrul psiho-comportamental, al proaspetei mame se recomandă să se ia în considerare câteva sfaturi utile:
Pe primul plan este acceptarea prezenţei stărilor depresive ca atare, şi, aici, ajutorul unui psiholog este valoros. Alături de acesta, mama poate apela la mici autoterapii cu efect puternic. Este necesar să te înţelegi, să nu fii dură cu tine, să nu te judeci pentru că ai şi sentimente negative faţă de copil.
Vorbeste cu o mamă care recunoaşte că a trecut prin asta şi te poate susţine, pe care simţi că te poţi baza. Construieşte-ţi un plan de relaxare şi de detaşare.
Ia-ţi câteva minute libere zilnic, lasă copilul în grija cuiva şi fă ceva pentru tine: mergi la un salon de coafură, la un masaj de relaxare, ieşi la o cafea cu o prietenă, plimbă-te puţin, citeşte, fă orice simţi că te poate desprinde de momentul negativ prin care treci!
Dacă ţi se pare ca stările negative sunt frecvente şi pot avea efecte distructive directe asupra copilului, este indicat să consulţi imediat un psiholog. Trebuie să ştii că autosugestia şi încurajările pe care ţi le poţi da chiar tu sunt cele mai importante. Le poţi “programa” spre repetare, cât mai des, ca să previi intensitatea mare a stărilor negative. Găseşte o listă de argumente frumoase, cu o încărcătură emoţională pozitivă referitoare la statutul tău de mamă şi la prezenţa binecuvântată a copilului în viaţa ta.
În această etapă funcţionează însuşirea realităţii că bebeluşul tău este o persoană, pentru moment dependentă de tine, care are nevoie de tine şi nu “îşi propune” să te supere. Cu cât mai repede vei întelege acest aspect, cu atât mai repede şi mai uşor vei scăpa de depresie.
Încearcă să dormi când copilul doarme.
Cu cât îţi vei recăpăta mai repede odihna, cu atât mintea şi corpul îţi vor fi mai odihnite şi mai dispuse să experimenteze nouă aventură. Menţine contactul social. Ia-ţi copilul şi mergi în parc unde poţi vorbi cu alte mame sau stabileşte întâlniri regulate cu prietenele în parc.
O discutie despre altceva în afara de cele legate de problematicile legate de rolul de mamă, îţi va face foarte bine.
Roagă pe cineva să te ajute în casă cu preparea mâncării, cu curaţenia şi cumpărăturile. Redu exigenţele personale legate de felul în care arată casa şi rezistă cu success, tentaţiei de a face curăţenie la fel ca înainte. Cu alte cuvinte, pune accent mult pe odihna şi relaxarea ta.
Psiholog Mihai Marius Moisoiu
Tel: 0753937223
Mail: training.reality@gmail.com
Site: www.mihaimoisoiu.ro